Otvorena moderno opremljena sudnica za stjecanje prakse

sveuciliste
sveuciliste
Prema riječima dekanice Pravnog fakulteta, prof. dr. Vesne Kazazić, Sveučilište je realiziralo ovaj projekt uz financijsku podršku Vlade Republike Hrvatske, koja je za ovu namjenu izdvojila skoro 100.000 KM (380.000 kuna).

Povodom otvorenja ove sudnice, jučer su Kazazić i predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji.

- U našim istraživanjima ustanovili smo da studenti imaju dosta teorijskog znanja, ali da im nedostaje praksa i stoga smo došli na ideju da realiziramo ovaj projekt. Sada imamo modernu sudnicu, sa svom pratećom opremom, a da ona ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, odlučili smo se na potpisivanje ovog sporazuma. To će osigurati da dobijemo pravnike koji će zaista biti praktičari i koji će moći da odgovore suvremenim izazovima pravničke struke u BiH i EU - istaknula je Kazazić.

Napomenula je kako studenti ovog fakulteta moraju proći i obveznu sudsku praksu u sudovima u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom i Širokom Brijegu, koja traje 21 dan. Također, uz podršku sudija i stručnih suradnika, imaju i praktične vježbe kako u sudovima, tako i na fakultetu.

Kazavši kako će praktična obuka itekako biti od koristi studentima, Zadrić je istaknuo kako će na ovom mjestu oni osjetiti pravu draž suđenja.

U sklopu manifestacije "Dan prava" Fakultet je jučer posjetio i ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je tom prilikom održao predavanje pod nazivom "Zakon o sudovima kao dio reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa".