Održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Mostara - 10.07.2012

Na stožeru je donesena Odluka da se odobri akontacijski iznos od 10 000 KM za potrebe opskrbe pitkom i tehničkom vodom ugroženih gradskih područja.

Članovi stožera su informirani o izvršenom inspekcijskom nadzoru od strane inspektora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo FBiH.

Konstatirano je da Grad Mostar nije nenamjenski trošio novčana sredstva namijenjena za zaštitu i spašavanje, kao i da na tom namjenskom računu nema manjka sredstava, čime su opovrgnute neutemeljene spekulacije.

Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić informirao je članove stožera o stanju protiv požarne zaštite na području grada. Naglašena je potreba za odgovornim i savjesnim ponašanjem građana zbog povišenih temperatura zraka i opasnosti od izbijanja požara.

Građani su pozvani da blagovremeno obavještavaju o svim eventualnim opasnostima od izbijanja požara ili samog požara na telefon 123 koji je dostupan 24 sata ili telefon broj: 558 235 do 16 sati.

 Stožer civilne zaštite Grada Mostara preporučuje građanima da se ograniči kretanje i vožnja tijekom dana od 10 do 18 sati, da se prostorije ukoliko nisu klimatizirane, dobro prozrače tijekom noći ili rano ujutro, a preko dana prozori zatvore i navuku roletne.

Odijevati laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima (što je osobito važno za malu djecu). Nositi naočale s UV zaštitnim slojem, udobnu obuću, a tijekom dana češće piti manje količine tečnosti, najbolje prirodne sokove, limunadu ili vodu a smanjiti unos gaziranih pića.

Kronični srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari i osobe s visokim krvnim tlakom trebaju se posavjetovati s liječnikom o količini tečnosti koju trebaju unijeti te redovito uzimati terapiju. U ishrani se preporuča voće i povrće, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli te hrana s povećanim sadržajem bjelančevina, jer se time smanjuje potrošnja ugljikohidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost.

Također se savjetuje temeljito pranje voća i povrća, izbjegavati lako kvarljive namirnica, a posebnu pozornost obratiti na osobnu higijenu.

Izbjegavati kupanje u rijekama, a prednost dati gradskim bazenima u kojima se voda redovito kontrolira i dezinficira.

Od 10 do 17 sati, najveća je izloženost UV zracima koji izazivaju opekotine i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto. Prilikom izlaganja sunčevim zracima obavezno je, osobito za djecu, korištenje kreme s najvećim zaštitnim faktorom (50), s tim što treba izbjegavati sunčanje od 10 do 17 sati i češće uzimati manje količine tečnosti.

U klimatiziranim prostorijama (osobito u automobilima s ugrađenim klima-uređajem), voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ne ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu bez nadzora.

Simptomi sunčanice su uporna glavobolja, vrtoglavica ili povraćanje zbog čega se treba obratiti za pomoć u najbližu ambulantu.