Obilježena godišnjica smrti pjesnika i slikara Vlade Puljića

U maloj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača postavljeno je desetak njegovih likovnih dijela kao i dokumentarna arhivska građa, a o Puljiću i njegovom stvaralaštvu govorili su njegovi prijatelji.

Književnik Krešimir Šego kazao je da je Puljić zavičajni pjesnik i zavičajni slikar, koji je u svojim djelima nadišao zavičajno značenje.

Dodao je da su Puljićeve pjesme prepoznatljive u njegovim slikama, a u njegovim akvarelima, grafikama i crtežima mogu se iščitati njegovi stihovi.

''Vladu Puljića upoznao sam početkom 70-ih godina u Sarajevu, dok je završavao postavljanje svoje izložbe u maloj galeriji likovnih umjetnika. Prvi susret sa slikama bio je ono što sam pročitao u Ilinštaku (prva Puljićeva zbirka poezije, op. a.): kamen, sunce, žena, voda, rijeka, šipak. Čini mi se da je ta izložba najbolja Vladina, ali i uopće jedna od najboljih sarajevskih izložaba'', kazao je Šego.

Povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje Mikulić naglasila je da je u više od 40 godina likovnog rada Puljić s još nekoliko imena činio okosnicu mostarske i hercegovačke likovnosti.

''Oni su se 60-ih godina prošloga stoljeća, nakon školovanja u Beogradu i Zagrebu, vratili u Mostar, i tu su oblikovali svoj likovni identitet. Oblikujući ga i izgrađujući sebe, izgrađivali su i sredinu u kojoj su radili'', kazala je Inga Dragoje Mikulić.

O Vladi Puljiću govorili su još Marina Kljajo Radić i Dragan Marijanović, stihove je kazivao Ivo Krešić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska klapa Drača.

Vladimir-Vlado Puljić rođen je u Zagrebu 1934. godine. Srednju školu za primijenjenu umjetnost završio je u Sarajevu, a diplomirao je na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu 1958. godine. Nakon toga vratio se u Mostar, gdje je živio i radio do smrti 2008. godine.

Za života je priredio 30-ak samostalnih izložaba i preko stotinu grupnih. Radio je kao profesor likovne kulture i umjetnosti u Mostaru, te kao viši stručni savjetnik u Zavodu za školstvo Mostar. Bio je i jedan od osnivača Srednje škola likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić.

Svoju prvu zbirku poezije Ilinštak objavio je 1966. godine, a slijedila su zbirke Veliki kamen, Veliki čempres, Vinska mušica, Razorena kuća, Vodokradica i Nar na dar. 1997. godine objavio je svoju likovno-poetsku monografiju.

Puljićeve pjesme uvrštene su u više antologija bh. i hrvatskog pjesništva, i prevođene su na više svjetskih jezika.

(Fena)