FOTO  Mostar: Otvorena posthumna izložba Vladimira Vlade Puljića

Vlado Puljić
Izložba, na kojoj je predstavljeno 38 djela iz zbirke koja je u vlasništvu njegove obitelji, predstavlja svojevrstan presjek njegova dugogodišnjeg likovnog stvaranja.

- Poklonici stvaralaštva pokojnoga Vlade dugo su čekali na ovaj postav i čini me ponosnim što ćemo mu na ovaj način, u smislu izložbenoga hommagea, iskazati poštovanje - kazao je direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka.

Govoreći o Puljićevom liku i djelu, likovni kritičar Ivan Vukoja kazao je kako Vlado Puljić nije samo prosti zbroj svih njegovih talenata, vještina, umijeća, uloga i funkcija, nego mnogo više od toga.

- Njegova životna filozofija njegov svjetonazor, način života, odnos prema sebi, svijetu i ljudima bio je toliko originalan i višeznačan da se s pravom može kazati kako je s jedne strane bio metafora ili simbol Mostara i Hercegovine, a s druge strane svojevrsna kulturna institucija- ocijenio je Vukoja.

Dodao je kako izložba pokazuje da je Puljić bio raznovrstan umjetnik, koji je koristio razne tehnike i motive.

- Ovom izložbom, koja je neka vrsta retrospektivne i monografske izložbe, htjeli smo pokazati raznolikost tehnika, stilova i motiva Vlade Puljića, zapravo pokazati da je on bio veliki majstor u svim tim stilovima - kazao je Vukoja.

Prisutne je pozdravila i Puljićeva supruga Blagica, koja je istaknula kako je ovo divna prilika da se svi zajedno prisjete Vlade, uživajući u jednom dijelu njegova opusa, u slikama i crtežima te u njegovoj poeziji. Stihove Vladinih pjesma čitao je Robert Pehar, a izložbu je otvorio direktor Aluminija Mario Gadžić.

Vladimir Vlado Puljić rođen je u Zagrebu, 1934. godine. Završio je 1954. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1958. pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Ostvario je više od 30 samostalnih i sudjelovao u više od 100 skupnih izložbi diljem svijeta. Objavio je sedam zbirki pjesama i 2000. godine opsežnu likovno-poetsku monografiju, uz 45. obljetnicu svojega djelovanja. Zastupljen je u više antologija bh. i hrvatskoga pjesništva. Bio je članom ULUBiH, HDLU, DHLU FBiH, Društva pisaca BiH, DHK, Toskanske akademije Il Machiavello u Firenzi i talijanske nacionalne akademije Gli Etrurschi iz Vade (Livorno). Živio je i stvarao u Mostaru, u kojemu je i umro 2008. godine.

Organizatori izložbe, koja će ostati otvorena do 16. lipnja, su Galerija "Aluminij", Filozofski i Fakultet PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s članovima obitelji Puljić.

Sve fotografije u GALERIJI

Fena