Nitko ne plaća porez na stanarine

zgrada

Upravo je to jasna poruka da se Mostar ne zove bezrazložno ''grad slučaj''. O čemu se zapravo radi teško je doznati, jer smo i nakon cjelodnevnog traganja dobili tek nekoliko škrtih informacija o ovoj problematici.

Šture informacije

Šef službe za nekretnine u Gradskoj upravi Zvonko Stanić nam je jedini mogao kazati da osobe koje su sklopile ugovor o najmu prostora plaćaju porez od 17 posto, ali nam nije mogao reći o kojoj brojki se zapravo radi.

''Kako mi ne posjedujemo stambene prostore koji se daju u najam, nemamo ni uvid u stambenu situaciju'', kazao je Stanić, uputivši nas na poreznu služb, jer navodno ne raspolaže takvim informacijama. međutim, iz porezne službe smo doznali da se porez na stan plaća godišnje i to tri marke po metru četvornom, dok nam o cijenama poreza na stanarine nitko nije dao informaciju.

No, i kad bi smo doznali broj osoba koje plaćaju porez na stanarinom stečene prihode, ipak ne bismo raspolagali pravim podacima. U razgovoru s jednom studenticom koja je u četiri godine promijenila tri stana, doznali smo da nikad nije imala sklopljen ugovor s svojim stanodavcem. Tvrdi da je tako u interesu i njoj i stanodavcu, jer je navodno cijena stanarine niža, a što se tiče sigurnosti, prema njezinim iskustvima, vlasnici nekretnina se zaštite tako što prihode traže unaprijed.

Slična priča je i kod bračnog para koji već pet godina živi u podstanarstvu i svake godine produžava ugovor o najmu stana, koji je interno sklopljen bez notara, ali uz svjedoke tako da u slučaju spora vrijedi i na sudu.

Studentski grad

Činjenica da je Mostar studentski grad s približno trideset tisuća studenata godišnje, govori samo za sebe. Poznato je da u gradu na Neretvi veliki broj studenata dolazi iz drugih krajeva i stanarine se plaćaju u gotovini. Živi se u kojekakvim uvjetima i zbog podnošljivosti cijena traži se što je moguće veći broj cimera, a to potvrđuje da je teško doznati koliko se zapravo stanova u Mostaru izdaje, a očito će još dugo vremena ostati nepoznanica koja se sredstva godišnje samo od stanarina ubiru, piše Dnevni list.