Mostar: Radnici zaključali tvrtku i prijete da je neće otključati dok se ne riješe njihovi problemi

Istaknuli su kako vrata tvrtke neće otvoriti dok se njihova situacija na bilo kakav način ne riješi.

"Vrata smo zaključali zbog naših dugogodišnjih problema i zbog toga što se ništa ne rješava", kazao je predsjednik Sindikata Žitoprometa d.d. Mostar Josip Miličević.

"Ne možemo više trpjeti i došlo nam je do grla. Uvijek dobivamo neka obećanja koja nisu adekvatna, tako da ne vjerujemo više nikome i mislimo da se proizvodnja neće moći pokrenuti", naglasio je Miličević.

Dodao je kako će se radnici i dalje boriti za svoja prava svim zakonom dopuštenim sredstvima.

Što se tiče zemljišta i nekih problema oko njegove uknjižbe te nemogućnosti dobivanja kredita, Miličević je kazao: "Mi znamo da je to naše i da je uvijek bilo u posjedu Žitoprometa, a što je se sada iskompliciralo i kako papiri nakon toliko godina nisu čisti, mi ne znamo".

"Mi smo jutros zaključali vrata, a direktorica je zvala policiju na nas, iako mi mislimo da je policiju trebala zvati ranije da ispita kriminal koji je ovdje rađen", kazao je jedan od radnika Žitoprometa Franjo Pandža. Dodao je kako je direktorica i prijetila radnicima.

"Mi sigurno nećemo otključati vrata i ostat ćemo ovdje do daljnjega, jedino da nas sve pobiju tada mogu otključati vrata", istaknuo je on.

"Plaća se nekima dijeli što sam vidjela svojim očima, a kada sam pitala direktoricu zašto i ja nisam dobila plaću kada sam i ja radila, kazala mi je :'Ja sam direktorica i mogu raditi što hoću'", istaknula je Dražena Vladić, koja je zaposlena u računovodstvu Žitoprometa.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić koji je došao podržati radnike, kazao je kako ni on nije znao da je u toj tvrtki prisutan mobing u tolikom omjeru.

"Umjesto što kažu radnici, da policija zatvara lopove koji su doveli ovu tvrtku u ovakvo stanje, gonja one koji su ostali bez kruha. To je žalosno i tužno, ali je nažalost naša svakodnevica", naglasio je on.

Direktorica Žitoprometa Ankica Pehar istaknula je kako je svjesna da je situacija u toj tvrtki teška i da i ona sama ne dobiva plaću. "Ali isto tako znam da je ovo dioničarsko društvo koje je došlo u krizu i koje korijene te krize vuče od prije nekoliko godina", naglasila je ona.

"Ja od 17. studenoga, od kada sam imenovana za direktoricu, pokušavam riješiti probleme tvrtke i srediti papire kako bi se uspjelo bar nešto od nekretnina prodati te da se pokrene proizvodnja. Ako uspijemo uknjižiti neke nekretnine i dobiti kredit od banke, možemo i pokrenuti proizvodnju i nešto riješiti", kazala je Pehar.

Dodala je kako sve radi što je u njezinoj moći da pomogne radnicima te da pokrene proizvodnju.

Po njenim riječima pokušala je, ali bezuspješno, razgovarati s radnicima, koje, kako je kazala, razumje jer toliko mjeseci nisu dobili plaće.

Na njezin poziv došli su i pripadnici policije u krug tvrtke.

Fena