Mostar: Prioritet isplata sudskih tužbi starih i po osam godina

policija štrajk
policija štrajk
... pregovarački proces sa predstavnicima Županijske vlade radi potpisivanja kolektivnog ugovora i rješavanja brojnih nagomilanih problema, koji godinama potresaju Ministarstvo unutrašnjih poslova HNŽ, piše Dnevni avaz.

Točni podaci

Kako je ocijenio predstavnik Sindikata policije u HNŽ Nail Balić, sastanak pregovaračkih timova bio je konstruktivan te su doneseni zaključci koji se tiču njihovih zahtjeva.

Prvi od zahtjeva koji je bio na stolu i koji je, kako je kazao Balić, prioritet za rješavanje jeste isplata potraživanja po pravosnažnim sudskim presudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To je naša rak-rana, a kako je zaključeno, do 20. kolovoza, po okončanju godišnjih odmora, u Ministarstvu financija pripremit će točne podatke o visini potraživanja, koja jednim dijelom datiraju iz 2010. te cijelu 2011. i 2012. godinu - rekao nam je Balić.

Na pitanje raspolažu li u Sindikatu informacijama o kojem je iznosu riječ, Balić je kazao da nemaju precizne podatke. Podsjetimo, ranije se iznosilo da su tužbe policajaca teške skoro 13 milijuna KM.

Kad je riječ o kolektivnom ugovoru, u Sindikatu će u narednim danima, kaže Balić, pripremati prijedlog kako bi do 20. kolovoza bili spremni za novi krug pregovora.

Rade projekcije

- Jedna od dobrih vijesti koju smo dobili na ovom sastanku je to da je Vlada HNŽ donijela odluku o povećanju plaća budžetskim korisnicima te da se sada rade projekcije za povećanje osnovice plaće - istaknuo je on.

Prijem kadeta

Jedan od zahtjeva policajaca je popuna radnih mjesta, činovanje i unapređenje.

- Da bi se to realiziralo, mora postojati, odnosno biti imenovan policijski odbor, kao i komesar. Poznate su stvari oko toga, kao što je poznato i da natječaj za prijem policijskih kadeta stoji u mjestu - naveo je Balić.