Mostar: Predstavljanje knjige Jesi tu?

Jelena Božić, knjiga, Mostar, jesi tu, Jelena Božić

To je ona što počinje stihovima „U Mostaru sam voleo neku Svetlanu jedne jeseni..." Zbog te pjesme oživio je motiv koji se kasnije ponavljao posvuda. Motiv kiše. To je zbog toga što kiše u Mostaru ne padaju kao u drugim gradovima. Kad dođu ovdje, one se pobrinu da ostanu. Da ih zapamtiš. Da im smisliš nadimak, kao i svakom drugom stanovniku ovog posebnog grada.

U subotu, 7.5. u 19 h trebalo se održati prvo predstavljanje knjige „Jesi tu?" mlade mostarske autorice Jelene Božić, u dvorištu bivše Sveučilišne knjižnice na Lenjinovom šetalištu. Na otvorenom. Pričalo se o tome deset dana. Pisalo je na svim portalima. Čulo sa svake radio postaje. Vidjelo na svakoj lokalnoj televiziji. „Šta ako bude kiše," pitali su svi, a organizatori su odgovarali da nema šanse da će padati kiša, jer da je ona namjeravala doći, znali bismo mi to već. Poslala bi svoje vjesnike danima prije. A sunce je stajalo na našoj strani, sijalo i grijalo od ponedjeljka do petka jačinom najljepših svibanja. Subota je osvanula onako Andrićevski, puna svjetlosti i sjaja. I tako je bilo sve do 17 sati. Dva sata prije promocije.

U 18 je kiša došla, izula se ispred vrata i obukla svoju odjeću za po kući, najavljujući da će ostati cijeli tjedan. Isprosipala se po cijelom gradu i otkazala predstavljanje. Bilo je baš kao u Zupčevoj pjesmi:
„A padale su svu noć neke modre kiše
Nad Mostarom
Nije bilo sunca, nije bilo ptica, ničeg
Nije bilo"
Ni predstavljanja, dodajem ja, nije bilo. Vjerujemo da je i kiša htjela biti prisutna na ovom događaju, ili možda sami Pero Zubac ili njegova Svetlana preko te kiše. Zato joj nećemo prkositi jer se ni mostarskoj kiši, kao ni Mostarcima, prkositi ne smije.
Predstavljanje knjige „Jesi tu?" autorice Jelene Božić održat će se zato u petak, 13.5.2016. godine u 20 sati u HD Hercega Stjepana Kosače, u Maloj galeriji. Program ostaje isti, ljudi ostaju isti, samo mjesto mijenjamo. I nema veze što je trinaesti i petak. Pozivamo vas još jednom da dođete i da zajedno slavimo ljubav. Knjigu ćete moći kupiti na samoj promociji po cijeni od 20 KM, ili već sada preko stranice www.jesitu.com .

O knjizi govore:
Martina Mlinarević Sopta
Ivan Rozić
Tekstove iz knjige čitaju:
Kristina Čulina
Nina Popović
Goran Popović
Glazbena pratnja:
Marin Božić
Oliver Bevanda
Voditeljica programa:
Nevena Pandža