MOSTARSKA SPISATELJICA Knjigu pišem kao obraćanje svom dječaku dok šetamo ulicama Mostara

Jelena Rozić
hercegovina.info

Mostarska spisateljica i kolumnistica, Jelena Rozić, do sada je objavila svoje dvije knjige “Jesi tu?” i “Ogledalo duše” kojima je kroz autetnične doživljaje i osjećaje oduševila ljubitelje ljubavnih priča.

Jelena svakodnevno objavljuje fragmente i kraće tekstove na svojoj Facebook stranici Ogledalo duše i Instagram profilu gdje uskoro završava izazov #izdobritće.

U razgovoru za hercegovina.info Jelena je ispričala o novoj knjizi, o reakcijama na njene tekstove te je za naše čitatelje navela pet naslova koje možete pročitati u izolaciji.

"Ovaj prvi izazov sam si zadala pod oznakom #izdobritće. Njime sam započela trideset dana optimističnih objava u vrijeme izolacije. Nakon njega nastavit ću u istom, pozitivnom tonu, pod nekom sličnom oznakom, i definitivno pozivam sve svoje čitatelje (i one koji će to tek postati!) da mi se pridruže u širenju i dijeljenju optimističnih momenata koje proživljavaju svaki dan. Također bih podsjetila čitatelje da su obje moje knjige dostupne za kupnju putem mog profila i profila galerije Claire Noel. Šaljemo pošiljke u cijelu BiH", dodala je Jelena.

 Kakvi su komentari dama koje čitaju tvoje kolumne? Što ti čitateljice najčešće poručuju?

Komentari su različiti, uvijek ima mnogo pozitivnih, nađe se i pokoji negativni, ponekad je optimizam iritantan i to je okej.  S obzirom da ja ne komentiram društvena zbivanja u pravom smislu, nego uvijek nastojim iznijeti neki svoj pozitivan pogled na situaciju i društvo generalno, najdraže mi je kada čitatelji komentiraju da su se u mojim riječima pronašli. Društvene mreže su moj glavni kanal na kojem objavljujem tekstove, a prvi smisao društvenih mreža bilo je dijeljenje i, na neki način, uviđanje da ni u čemu nismo sami, da se za svaki naš interes može pronaći barem još netko tko će ga dijeliti. Kada vidim da moji tekstovi postaju mreža gdje se pronalaze različite osobe, to mi izaziva najveći osmijeh i toplinu oko srca.

Pišete novu knjigu, o čemu je riječ, koja je tematika?

Nova knjiga je u izradi odavno. Započela je kao običan tekst koji sam željela objaviti na Ogledalu, ali onda se to pisanje teksta koje će kasnije postati prvim poglavljem proteglo na nekoliko stranica i uskoro sam uvidjela da se neću moći zaustaviti pa sam, eto, stavila naslov i nastavila u poglavljima. Tematika je veoma slična onome što i inače objavljujem, no ovo neće biti zbirka, nego neka moderna vrsta epistolarnog romana, uvjetno rečeno. Još mi je previše rano govoriti o detaljima, ali mogu reći da knjigu pišem kao obraćanje svom dječaku dok šetamo ulicama Mostara. Vidjet ćemo što će proizići iz svega.

Obje knjige izdali ste samostalno, bez sponzora i uz pomoć svojih najbližih ljudi. Što će biti s novom knjigom I kada će ugledati svjetlo dana?

Tako je, “Jesi tu?” i “Ogledalo duše” izdani su pod palicom mene i mojih najbližih ljudi, financijski i organizacijski. Za novu knjigu imam sličan plan, no ono što je sad drukčije u odnosu na prve dvije knjige jest to da imam mnogo manje slobodnog vremena, pa ću vjerojatno pokušati pronaći izdavača i prepustiti organizacijski dio stručnijem timu.

Kako provodite vrijeme u izolaciji?

Puno pišem, čitam - i knjige i slikovnice, puno gledam serije, puno kuham i puno jedem.

Možete li predložiti našim čitateljima pet naslova za čitanje u izolaciji?

Prvi naslov koji bih željela predložiti jest “Selidba” koji potpisuje Miljenko Jergović. Knjiga govori o selidbi stvari iz starog stana i kao vremeplovom, autor se pronalaskom različitih predmeta vraća u svoje djetinjstvo, različitim vremenima, mjestima i ljudima. Mislim da je ovo antologijsko Jergovićevo djelo i da je izolacija sjajno vrijeme da se uroni duboko u njegove redove.

Još jedna knjiga koja broji mnogo stranica, ali se čita nevjerojatno brzo jer ju je jako teško ostaviti jest “Ciganin, ali najljepši” čiji je autor Kristian Novak. O ovoj knjizi suvišno je išta govoriti unaprijed, ona se mora pročitati jer sam uvjerena da je ovo jedno od najboljih ostvarenja moderne hrvatske književnosti.

S obzirom na to da su prva dva naslova opširnija i tematikom bi se mogla svrstati pod kompleksnija, teža djela, nastavila bih s naslovima koje možemo čitati čak i istovremeno kad i prve dvije knjige. Mislim da je knjiga “Najljepša ljubavna pisma velikana” koju je sabrala i uredila Ursula Doyle idealna za ovo vrijeme kada nam nedostaju naši najdraži. Možda nekoga potakne da i sam napiše pismo nekome tko mu nedostaje ili izjavi ljubav osobi koja za tu ljubav još ne zna.

U istom tonu, zbirke tekstova su također savršen odabir za ovo vrijeme kada uz kavu, dok se ručak krčka, ili beba spava, možemo nasumično otvoriti i pročitati jednu priču. Tu bih izdvojila svoju najdražu, bezvremensku, zbirku “Priče iz davnina” koju je napisala Ivana Brlić Mažuranić. Osim kao izlet u maštu, ona može poslužiti i kao bunar predivnih priča za laku noć, pa tako možemo svojim mališanima približiti knjigu, a usput i sebi približiti djetinjstvo. Moje “Ogledalo duše” također spada u ovu kategoriju priča koju možete čitati u svakom trenutku dana. Opisala sam je kao “zb(i)rku osjećaja i trenutaka” jer ona je baš to, a u ovim danima kada živimo od osjećaja i trenutaka, mislim da će se mnogi u njoj pronaći.

I za kraj bih predložila redovne posjete Facebook blogu Humans of New York  koji vodi i uređuje Brandon Stanton. To je blog koji svakodnevno objavljuje priče o ljudima diljem svijeta. Ponekad je za priču dovoljna jedna rečenica, a ponekad nekoliko uzastopnih objava. U ovo vrijeme kada ne možemo putovati, možemo se zaputiti u razne gradove svijeta putem Brandonovih fotografija i priča njihovih glavnih likova koje ćemo dobiti osjećaj da poznajemo. A, ako se dovoljno očarate blogom, preko Amazona dostupne su i Brandonove knjige za kupnju. Ja jednu već imam i jedva čekam da nabavim drugu.

Poruka svima koji ostaju doma?

Izdobrit će, i onda ćemo biti veoma sretni i  ponosni na sebe što smo u to vjerovali.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.