FOTO  Mostar: Održana prva promocija socijalnog poduzeća VedriMo

Mostar: Održana prva promocija socijalnog poduzeća VedriMo

...integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori) koji financira Europska unija, održana prva promocija socijalnog poduzeća VedriMo koje zapošljava 3 osobe s invaliditetom. Kako je istaknuto na promociji uposlenici su tijekom provedbe projekta obučeni za rad u plasteničkoj proizvodnji povrća i presadnica.

Na promociji je Gianluca Vannini, vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u BiH kazao da u kontekstu Europske unije, posljednjih godina je evidentan povećani interes za socijalno poduzetništvo širom Europe., a zahvaljujući sve priznatijoj ulozi koje socijalno poduzetništvo može imati u rješavanju određenih pitanja u društvu i kao poticaj inkluzivnom razvoju.

Danijela Kegelj, predsjednica Udruge Vedri osmijeh istaknula je kako su u poduzeću uposlene tri osobe s invaliditetom a devet njih je dosada prošlo obuku. Neizmjerna je važnost otvaranja socijalnog poduzeća jer je to jedna poruka ne samo njima da mogu, već i društvu da oni mogu. Dodala je kako je analiza tržišta pokazala da su upravo poljoprivreda i ekološka proizvodnja oblasti u kojima mogu sudjelovati osobe s invaliditetom i koje bi realno mogle proći na tržištu.

Projekt „O.P.T.I.O.N." financira Europska unija, kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 136,970.70 EUR, od čega EU financira 99,000.00 EUR. Projekt provode udruga Vedri osmijeh i Caritas Barske nadbiskupije, u suradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", Caritasom BiH i Udruženjem paraplegičara Bar. Sufinanciranje u iznosu od 33.470,70 EUR je osigurao Caritas Italiana. Projekt se provodi od 25.07.2015. do 25.11.2017 u Bosni i Hercegovini, odnosno 25.01.2018. u Crnoj Gori.