Mostar: Nitko još nije odgovarao za zločin na Uborku

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
Uborak i Sutina su prve masovne grobnice u BiH koje su otkrivene u kolovozu 1992. godine, a u kojima je srpsko-crnogorski JNA, rezervisti i paravojne postrojbe uz pomoć lokalnih pomagača ubili 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata, a potom ih bacili na deponiju Uborak.

Za ovaj "zaboravljeni zločin" još nitko nije odgovarao, a u vrijeme kada se dogodio jedinicama srpsko-crnogoskog agresora izravno je zapovijedao general JNA Momčilo Perišić. Iz Udruženje članova obitelji stradalih na Uborku i Sutini 1992., pozvali su građane Mostara i sve patriote Bosne i Hercegovine da se pridruže obilježavanju godišnjice, a nadležne sudove i tužiteljstva da nakon Mladića, uhite zločince koji slobodno kreću diljem svijeta, a odgovorni su za mučka ubojstva na Uborku i Sutini. Međutim vrlo je izvjesno da odgovorni za zločin počinje na Uborku neće odgovarati nikada.

Postojala je nada da se taj slučaj aktualizira tijekom posjeta bivše glavne tužiteljice Haaškog suda Carla del Ponte 2004. godine tijekom posjeta BIH i njezina boravka u Mostaru, gdje je razgovarala s predstavnicima suda i tužiteljstva Hercegovačko-Neretvanske županije. Tada su se pojavili i medijski napisi kako bi se konačno nakon njezine posjete Mostaru mogao na sudu u Den Haagu početi procesuirati i slučaj Uborak, a s kojim je sud u Haagu već ranije bio upoznat.

Odgovornost za taj zločin pripisana je zapovjedniku srpsko-crnogorskih postrojbi i JNA u Hercegovini generalu Momčilu Perišiću, a koji se već ranije tijekom agresije JNA na Hrvatsku «istaknuo» u svojim iživljavanjima bombardiranjem civilnih ciljeva u Zadru, a gdje je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Perišić je tijekom okupacije Mostara 1992. godine bombardirao s okolnih brda civilne ciljeve u Mostaru, a o svemu postoje video i tonski zapisi, jer je preko Radio postaje Mostar general Perišić izravno u program građanima Mostara najavljivao bombardiranje.

O stravičnom zločinu u Uborku, te prije toga svakodnevnom maltretiranju, zlostavljanju i šikaniranju Hrvata i Bošnjaka u spomenutim naseljima od strane svojih susjeda Srba, pripadnika JNA, rezervista te pripadnika specijalnih postrojbi iz Niša objavljena je i knjiga «Kad kamen proplače». To je dokumentarno svjedočenje preživjele Amre Rahimić o smrti njezinog supruga i 113 susjeda i prijatelja, od kojih su mnogi bili starci i djeca, sigurno će poslužiti procesuiranju ovog ratnog zločina.

Iako je tada glavna tužiteljica Carla del Ponte izjavila da će se visokim političkim i vojnim dužnosnicima odgovornim za zločine počinjene tijekom rata na prostorima ex. Jugoslavije suditi u Haagu, slučaj Uborak odnosno procesuiranje generala Perišića, to se nije dogodilo. Ono što je još tragičnije, je činjenica kako će se isto dogoditi i u slučaju Ratka Mladića, kojeg se ne sudi za zločine u Hrvatskoj, već samo za one u BiH.Još je tragičnije da je generela Gotovina u Haagu odgovarao za prekomjerno granatiranje Knina, u kojem je poginulo četiri civila, ali ne i generela JNA Momčilo Perišić za svakodnevno granatiranje Mostara tri mjeseca tijekom opsade Mostara te za brojne stradale civile i materijalnu štetu koja je pričinjena.

O tome je ovih dana javno svjedočio na Radiju Herceg Bosne urednik na radio postaji Mostar Veselko Čerkez, kojem je zločinac Perišić tada u eter najavljivao koja će naselja i ciljeve granatirati tzv. JNA.

(Dnevnik.ba)