Mladi moraju preuzeti stvari u svoje ruke

Tribina je održana u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog forum (HSPF), u sklopu "Dana karijere", koji realiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i studentska udruga AIESEC.

Koordinatorica za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije Anita Perić kazala je da je, prema posljednjim podacima, u HNŽ-u registrirano 31,800 nezaposlenih osoba, što je 4,2 posto više u usporedbi s prosječnom nezaposlenosti tijekom prošle godine.

Od ukupnog broja nezaposlenih oko 7 posto su osobe s visokom stručnom spremom, a najviše je pravnika i ekonomista, kazala je Perić, dodavši kako se, s druge strane, upravo pravnika i ekonomista najviše i zaposli.

On je dodala kako poslodavci, prigodom traženja zaposlenika, u posljednje vrijeme sve više inzistiraju na specifičnim znanjima.

"Poslodavci ističu kako oni mogu naći struku, ali da su im potrebne neke druge vještine, što organizacijske, što komunikacije. Također, poslodavci traže poznavanje novijih tehnologija koje se ni na jednom stupnju obrazovanja u BiH ne obrađuju", zaključila je Perić.

Izvršni direktor Omladinske informativne agencije BiH Jan Kulenović također je istkanuo da je u današnje vrijeme potrebno što više raditi na sebi, te u situaciji teške ekonomske krize valja razmisliti i o samozapošljavanju.

"Mladi moraju preuzeti stvar u svoje ruke i iskoristiti niz programa i stipendija koje postoje, a možda i da dio studija odrade vani. Također, preporučio bih im da budu uključeni u što veći broj studentskih udruga i organizacija jer upravo tu stječu niz vještina koje fakulteta ne daju, a poslodavci ih žele", kazao je Kulenović.

Dodao je kako je odabir fakulteta jako bitna stvar, no da mladi ljudi tome ne pridaju dovoljno pažnje.

"Svi oni koji idu za inženjera neće pogriješiti jer to su vještine koje više neće predstavljati usku specijalizaciju, već će vjerojatno biti potrebne za bilo koje drugo zanimanje. Naravno, ti studiji nisu popularni, ne zbog toga što završeni student sutra neće imati posao, već zbog toga što se radi o teškim fakultetima koji zahtijevaju više vremena i napora", kazao je Kulenović.

Po njegovom mišljenju, veliki problem za mlade ljude predstavlja i činjenica da u BiH ne postoji karijerni centar sa stručnjacima koji bi pomogli mladima u osnovnim i srednjim školama da otkriju što je to zašto oni zapravo imaju predispozicije i talent.

Zbog toga, dodao je Kulenović, česta je pojava da mladi izgube dvije ili tri godine života zbog pogrešnog odabira fakulteta.

Fena