MILIĆ: Nadamo se da će Vlada povući svoju nerazumnu odluku

Rigoroznije mjere

Tako će nastava u mostarskim osnovnim i srednjim školama biti obustavljena na jedan sat i tu u vremenu od 11 do 12 sati, ali će također biti obustavljen rad i u policiji i institucijama visokog obrazovanja na sat vremena. Na tome neće ostati, u petak, 4. svibnja, održat će se dvosatni štrajk upozorenja u školama i to zadnja dva sata prve smjene i prva dva sata druge smjene te prosvjed svih proračunskih korisnika ispred zgrade Vlade HNŽ-a. 

Dolazak na prosvjed najavili su svi proračunski korisnici te se očekuje masovni prosvjed ispred zgrade Vlade HNŽ-a. Prema riječima Josipa Milića, predsjednika Unije neovisnih sindikata FBiH, danas će biti upriličena i tiskovna konferencija na kojoj će se iznijeti sljedeći koraci sindikata i zaključci.
- Nadamo se da se Vlada neće oglušiti na jednosatni štrajk upozorenja, već da će povući svoju nerazumnu odluku kako rigoroznije mjere s naše strane ni bi bile potrebne, istaknuo je Milić, te dodao kako u ostalim županijama poput Srednjobosanske, ZHŽ-a, u proračunu se nije diralo u stavku plaća. Koliko su ustrajni proračunski sindikati u svojim zahtjevima potvrđuje i nedavna izjava da će, ako treba, imati 17 štrajkova, ali na smanjenje plaća neće pristati. No, ukoliko, ipak, ostane ova odluka i dođe do smanjenja plaća, sindikati će krenuti s generalnim štrajkovima i prosvjedima. U ovakvoj situaciji sa školskom godinom kakva je sada, tvrdi Milić, štrajk bi samo stvorio opću krizu jer je i ovako nemoguće nadoknaditi sve ono što je propušteno u ovoj školskoj godini.

Manje plaće


Dnevni list podsjeća, Vlada HNŽ-a donijela je odluku da se svim proračunskim korisnicima umanji plaća za sedam posto za mjesec travanj iz razloga što se proračun ne puni predviđenim planom. Ako se prihodi idućih mjeseci poprave, Vlada će ukinuti odluku o smanjenju plaća. Odlukom o smanjenju plaća zaposlenicima će ista biti umanjenja za 50-60 maraka, a ministrima nešto više od 300 maraka mjesečno

Generalni štrajk


Sindikati traže da se odluka o smanjenju plaća za 7 posto za mjesec travanj ukine i napominju kako su spremni na razgovore i iznalaženje kompromisnog rješenja na obostrano zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja.
Ako se Vlada pored navedenog ogluši na zahtjeve sindikata, proračunski korisnici najavljuju i generalni štrajk.

Piše: A. Bečić / Dnevni list