KOLIKO SMO ODGOVORNI Mostar, djeca i psi - kako dalje?

Zrinjevac/ psi
hercegovina.info

Formiranjem Gradskog vijeća aktualiziraju se mnoge svakodnevne teme u Gradu na Neretvi. Jedna od njih jest sigurno i pitanje pasa lutalica koji predstavljaju potencijalnu opasnost, ponajprije za najmlađe. Neriješeno je i pitanje pasa u mostarskom parku Zrinjevac, gdje po pravilu ne bi smjeli boraviti. To pak ne priječi veći broj njihovih vlasnika da iste slobodno puštaju u blizinu djece, kao ni da za sobom ostavljaju "produkte" nakon obavljene velike nužde. Zaštitara već predugo nema kako bi intervenirali.

Dodatni problem stvaraju i neodgovorni vlasnici koji odbijaju cijepiti, čipirati, sterilizirati/kastrirati svoje pse zbog čega imamo sve veći broj pasa na ulici. Treba li Mostaru park za pse, kako se zbrinjavaju psi s ulice te s kojim se još izazovima susreću, saznali smo od udruženja Animal Care Centar Mostar.

"Nismo upoznati je li nekada u prošlosti netko pokretao inicijativu za park za pse. Ono što mi možemo reći, uzimajući u obzir svo naše iskustvo s terena proteklih godina, jeste da je u ovom trenutku park za pse posljednji na listi prioriteta. Nažalost, veliki je broj problema koje treba riješiti da bi park za pse postao prioritet. Uvjereni smo kako odgovorni vlasnici pasa željno priželjkuju park za svoje ljubimce, no nažalost, danas imamo puno više neodgovornih vlasnika koji odbijaju cijepiti, čipirati, sterilizirati/kastrirati svoje pse, a zbog čega konstantno imamo pse lutalice. To je problem koji treba biti prioritet, a zbog neodgovornih vlasnika za sada ga je veoma teško riješiti. Treba imati u vidu da u razvijenim zemljama vlasnici pasa, uglavnom, poštuju zakon i psi koje se vodi u parkove su sterilizirani/kastrirani te pod redovitim veterinarskim nadzorom. Na taj se način maksimalno smanjuje rizik eventualnog širenja bolesti kada se veliki broj pasa druži na malom prostoru", rekli su za hercegovina.info.

Animal Care Centar oformljen je i registriran 2016. godine i kao jedini takav djeluje na području Hercegovine. Prije dvije godine, uz pomoć Vlade HNŽ, Grada Mostara i partnera Streunerglück e.V. iz Njemačke, otvorili su Sklonište za životinje koje je ujedno i jedno od rijetkih “No Kill” skloništa u regiji. 

"Od 2019., kada je Sklonište otvoreno, u suradnji s Predstavništvom Fondacije Dogs Trust-om, sterilizirali smo i kastrirali ukupno 2937 pasa (1593 uličnih pasa, 1344 vlasničkih pasa) a udomili ih više stotina. Precizno, to izgleda ovako:
2019. godine sterilizirano i kastrirano je ukupno 1747 pasa, od toga - 704 su vlasnička psa. U toj smo godini udomili 243 psa.
2020. godine ukupno smo sterilizirali i kastrirali 1190 pasa. Zbog pandemije korona virusa, te su aktivnosti morale biti obustavljene na dva mjeseca. Udomili smo 345 pasa i 44 mačke. Svi sterilizirani i kastrirani psi su cijepljeni, čipirani te očišćeni od unutarnjih i vanjskih parazita. Uličnim psima su stavljene i markice na uši. Svi ti psi su upisani u državni registar pasa".

Koliko god se pak trudili detektirati, veterinarski zbrinuti ili udomiti pse, nemoguće je znati precizan broj pasa koji žive na ulici. Razlog tomu su, kako kažu iz Anima Care Centra, neodgovorni vlasnici koji, unatoč postojanju besplatnih sterilizacija/kastracija, ne odlučuju se na taj korak te smo svakodnevno suočeni sa ostavljanjem velikog broja štenaca, ali i pasa koje se izbacuju iz domova iz različitih razloga. 

I ovom prilikom apeliraju na sugrađane, vlasnike pasa da redovito cijepe svoje pse, čipiraju ih te steriliziraju/kastriraju jer je to ujedno i zakonska obveza izuzev ako osoba ima registriranu uzgajivačnicu pasa, navode iz Animal Care Centra Mostar.