Klinička bolnica u Mostaru je na koljenima jer novac ide u Konjic

... ova općina još uvijek ima svoju bolnicu, za čiji se rad i funkcioniranje uredno svake godine iz županijskog proračuna HNŽ-a izdvajaju nemala sredstva.

Osnivačka prava

Opravdanost ili neopravdanost njenog postojanja najbolje govori podatak kako je prosječna zauzetost kreveta u općoj bolnici Konjic tek 33,2% godišnje. Prema službenim podacima u 2010. broj ispisanih pacijenata je tek 1069, s druge strane u istoj godini je u SKB-u Mostar ispisano je 21.417 pacijenata, a u RMC-u Mostar 5244 pacijenata.

Budući da je osnivačka prava za sve tri navedene bolnice preuzela Skupština Hercegovačko-neretvanske županije, sve tri zdravstvene institucije se dijelom financiraju iz županijskog proračuna ove županije zbog čega nema dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje nijedne od njih. Naime, samo u 2010. godini za ovu bolnicu je iz HN županije izdvojeno 6,704.815 maraka.

Ako uzmemo u obzir omjer pacijenata koje je u toj godini imala Opća bolnica Konjic i SKB Mostar, po ovoj računici bi za SKB Mostar u istoj toj godini trebalo izdvojiti 20 puta više sredstava, odnosno čak 134,096.000 KM.

Budući da se ne radi o racionalnoj cifri s obzirom na visinu županijskog i proračuna ZZO-a te da je apsurdno da u krugu od 50 kilometara postoje tri bolnice Skupština HNŽ-a bi se trebala pozabaviti ovim pitanjem, odnosno predložiti da se u zgradi opće bolnice Konjic napravi Dom zdravlja s jačim centrom urgentne medicine (kao što je slučaj u svim ostalim općinama HNŽ-a), gdje bi se građanima mogla kvalitetno pružiti hitna pomoć.

Reorganizacija

Ovakvom reorganizacijom bi se smanjio iznos sredstava potrebnih za ovu zdravstvenu ustanovu u Konjicu, te bi se mogao povećati iznos za jačanje druge dvije bolnice koje to uistinu jesu. Naime, SKB u Mostaru je jedna od najopremljenijih bolnica u regiji, a za normalno i nesmetano funkcioniranje godišnje joj nedostaje još oko 10 milijuna maraka.

Pretvaranjem opće bolnice Konjic u Dom zdravlja stvorila bi se razlika u sredstvima te bi se racionalnom raspodjelom pomoglo kvalitetnijem pružanju usluga u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i RMC "dr. Safet Mujić", gdje se prema dostupnim podatcima i sada liječi najveći broj građana s područja općine Konjic.

Izvor: vecernji.ba