Izaslanstvo Uprave Aluminija obišlo bazene na Dobromu Selu

...mrežne stranice rasteretiti našu društvenu zajednicu i pučanstvo okolice koje je senzacionalističkim žutilom neopravdano uznemireno, a uistinu nema razloga za brigu, kada je u pitanju odlagalište tzv. crvenoga mulja na području Dobroga Sela, Općina Čitluk.

zaslanici Uprave Aluminija: izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Velimir Ćavar, savjetnik direktora Društva Vladimir Božić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Darko Juka, posjetili su žitelje Dobroga Sela i s predstavnicima tamošnje mjesne zajednice (povjerenik Bernard Bevanda i članovi: Franjo Šaravanja, Milenko Miloš i Pero Selak) osobno obišli bazene u kojima se, prije gotovo trideset godina, odlukom saveznih vlasti bivše SFRJ, otpočelo s odlaganjem i ispiranjem crvene prašine, a s time prestalo 1992. godine.

Aluminijevi su kemijski inženjeri proveli i redovitu analizu uzoraka vode i samo potvrdili njezinu bezopasnost, a uistinu treba istaknuti kako nikada nikakovih izgreda nije bilo i kako je to odlagalište u potpunosti sigurno i za ljude i za okolinu. Takovo će ostati i nadalje jer su vodonepropusni spremnici, koji zauzimaju 700 tisuća četvornih metara površine, građeni sukladno visokim standardima, a otpad je tretiran sukladno propisanomu neškodljivu načinu postupanja.

U prvomu redu treba znati kako tzv. crveni mulj nije nusproizvod proizvodnje primarnoga aluminija nego je to nusproizvod proizvodnje glinice, a Aluminij d.d. Mostar, pošto je naš pogon za proizvodnju glinice stradao tijekom agresije na Mostar 1992. godine i nije obnovljen, tu sirovinu danas uvozi.

U studiji o crvenomu mulju u Dobromu Selu iz 1995. godine, koju je odobrio svjetski priznati Odjel kemije zagrebačkoga instituta Ruđer Bošković, više je doktora znanosti, vodećih stručnjaka, ocijenilo kako je to odlagalište neopasno za ljude, okolinu i tlo. Aluminij je ogradio prostor odlagališta, neprestance uredno održava propisanu razinu vode i skrbi za tamošnji okoliš, a treba posebno istaknuti kako se ekosustav u krugu bazena obnovio, u što smo se i osobno uvjerili.

- Ovdje ljudi love ribu, a u lovnoj je sezoni na ovim bazenima organiziran službeni lov na divlje patke koje obitavaju na površini jezera. Istina je ta da nemamo probleme, čak nam se i stoka napaja vodom iz ovoga jezera. Na koncu, i najvećim skepticima kažemo kako čovjeka još i možeš natjerati na život na zagađenomu području, ali divlju životinju ne možeš, pa im pokažemo ptice i ribe – kazuju nam naši domaćini, povjerenik MZ Dobro Selo Bernard Bevanda i njegovi sumještani. Čak je i općinski poglavar Čitluka Ivo Ino Jerkić potvrdio kako je zadovoljan načinom na koji Aluminij skrbi za to mjesto.

Bitno je shvatiti kako crveni mulj koji je uzrokom tragedije u Mađarskoj nije usporediv s onim na Dobromu Selu, jer je odlagalište u Mađarskoj aktivno, dok je naše neaktivno već punih 18 godina i lužine su toliko isprane da tamošnja voda ne predstavlja nikakovu opasnost za ljude i okoliš.

Darko Juka / Aluminij.ba