Inzko najavio nametanje rješenja za Mostar jer nema dogovora Bošnjaka i Hrvata

izjavio je u ponedjeljak kasno navečer u Mostaru da će morati nametnuti odluku za ovaj grad nakon što se hrvatske i bošnjačke političke stranke već 430 dana ne uspijevaju dogovoriti o tome tko će biti gradonačelnik te nije donesen proračun.

Inzko je do kasnih noćnih sati u Mostaru u odvojenim susretima razgovarao s predstavnicima političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća. Nakon susreta kratko je rekao da će biti prisiljen s Vijećem za provedbu mira u BiH (PIC) 'ovoga tjedna tražiti rješenje za Mostar'.

Veleposlanici zemalja članica PIC-a redovito zasjedaju svakoga petka u Sarajevu, pa se odluka o Mostaru očekuje potkraj tjedna.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH prije početka razgovora rekao je da želi vidjeti hoće li Gradsko vijeće "dati novogodišnji i božićni poklon građanima".

Gradski vijećnici u Mostaru ne mogu se dogovoriti hoće li hrvatski ili bošnjački kandidat Ljubo Bešlić ili Suad Hasadedić biti gradonačelnik. Mostarski gradonačelnik bira se neizravno kroz gradsko vijeće što je rezultat Statuta kojega je nametnula međunarodna uprava.

Hrvatske političke stranke traže da se gradonačelnik Mostara bira kao i u drugim sredinama u BiH putem izravnih izbora. U dosadašnjih 17. krugova biranja kroz Gradsko vijeće ni Bešlić ni Hasandedić nisu dobili potrebnu potporu 18 od 35 vijećnika.

Bošnjački vijećnici prihvaćanje proračuna uvjetuju izborom gradonačelnika zbog čega je blokirano funkcioniranje gradskih institucija čiji su zaposlenici u štrajku.

slobodna dalmacija