HNŽ: Učenici ponovno će ići na sistematske preglede

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,
Tako je Skupština HNŽ-a izdala naputak županijskoj Vladi da u proračunu HNŽ-a iznađe sredstva za sistematske preglede djece u osnovnim i srednjim školama, piše Vecernji.ba.

''Ovo pitanje je zanemarivano proteklih godina i sada smo došli u situaciju da djeca godinama nisu bila na sistematskim pregledima. Ova Vlada brinut će se o tome i osigurat će sredstva za ovu namjenu. Tako ćemo dobiti sliku zdravstvenog stanja djece u našoj županiji, a struka će onda raditi analize i odrediti koje korake poduzeti kako bi se situacija popravila'', rekao je dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

I to nije jedini naputak koji je Skupština HNŽ-a uputila županijskoj Vladi.

''Zadužuju se Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva,rada i socijalne skrbi da u proračunu za 2017. godinu planiraju sredstva za provođenje programa za rano otkrivanje malignih tumora na prostoru naše županije.

Također, zadužuju se Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva planiraju i realiziraju projekte prevencije kardiovaskularnih bolesti na području HNŽ-a'', navodi se u zaključcima koji su upućeni Vladi HNŽ-a.

''Ova Vlada je dobra, ima kapacitet i sigurno je kako može učiniti sve ono što mi kao zastupnici zahtijevamo od nje. Postoji dobra suradnja između Skupštine i Vlade HNŽ-a i kao tim ćemo raditi na ispunjavanju zaključaka koje smo donijeli. Svi oni su u interesu građana ove županije, a brigu o zdravlju svi trebamo podići na višu razinu nego što je to sada slučaj'', smatra Martinović.

Očekuje se da će ulogu u svim ovim procesima imati i Zavod zdravstvenog obrazovanja HNŽ-a koji se spominje u nekoliko zaključaka. To se posebno odnosi na formiranje jedinstvene evidencije o broju oboljelih od malignih bolesti i sličnim projektima.

''Kada dobijemo te podatke, točno ćemo znati u kojem pravcu moramo djelovati da bismo popravili stanje. Zato se zaključci Skupštine što hitnije trebaju provesti i žurno moramo krenuti u planirane procedure. Na kraju bismo trebali imati bolju i učinkovitiju zdravstvenu zaštitu stanovnika HNŽ-a, što je svima cilj i interes''.