AKTUALIZIRALO SE PITANJE Državni policajci obavili posljednji sistematski pregled prije 14 godina

SIPA djelatnik
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon brutalnog ubojstva Amre Kahriman za čije je ubojstvo osumnjičen policajac Elvis Ćustendil, ponovo se aktualiziralo pitanje obaveznog redovnog sistematskog pregleda za policijske službenike.  

Ministar MUP-a ŽS Admir Katica najavio je da će osigurati neophodna sredstva da svi uposlenici MUP-a – Uprave policije, do kraja ove godine mogu obaviti sistematske preglede, javlja Faktor.

Za policajce u agencijama na državnoj razini, pregled je obavezan samo prilikom zapošljavanja. Prema riječima predsjednika Sindikata policijskih organa u BiH Dragana Krvavca, posljednji sistematski pregled u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela bio je prije 14 godina.

Na ovu činjenicu godinama ukazuju i Vijeću ministara "kojem u trećem sazivu šaljemo inicijative".

"Jedini smo u svijetu koji nemamo životno osiguranje, a ni kolektivni ugovor kojim bi te stvari bile regulirane. Kada policajac strada na poslu, mi između sebe sabiremo po koju marku za ukop. To je žalosno".

Svaki saziv Vijeća ministara formira povjerenstvo za kolektivni ugovor koje nikad nije zaživjelo.

"To je jedan od gorućih problema zaposlenih u policijskim agencijama na razini Bosne i Hercegovine. Znamo tko traži, a tko koči. Ništa se ne mijenja iz saziva u sazivu", kaže Krvavac.

Smatra da bi svaka policijska agencija u redovima zaposlenih trebala imati psihologa.

"U Graničnoj policiji je bio neki pokušaj. To ne iziskuje ni neki novac. Psihološki pregled nije ultrazvuk. Svi mi vidimo nešto danas. Od ubojstava do nesreća. Logično je da s tim ljudima treba voditi razgovore", zaključio je Krvavac.