DOGODILO SE U MOSTARU Mladi iz Europe razgovarali o novonastaloj situaciji u BiH

Okrugli stol mladi Fondacija Friedrich Ebert

Fondacija 'Friedrich Ebert' Dijalog za jugoistočnu Europu (FES SOE), u suradnji sa Institutom za demokratski angažman u jugoistočnoj Europi (IDESE) u Mostaru je organizirala Akademski dijalog (Academia in Dialogue) serijal tematskih seminara s ciljem pokretanja razgovora s različitim ciljnim grupama u regiji, za stvaranje novih i konstruktivnih ideja za promicanje demokratske participacije i općenite demokratizacije regije. 

Potpredsjenica Građanskog pokreta Ura i jedna od sudionica Akademskog dijaloga Jovana Marović istaknula je da očekuje kako će se u Mostaru podijeliti dobre prakse i izaći sa rješenjem za umrežavanje svih progresivnih snaga u regiji.

"Budući da situacija trenutno nije ohrabrujuća da je Europska perspektiva dosta nejasna, sada više nego ikad je potrebno da se progresivne snage i akteri na cijelom zapadnom Balkanu umreže i podijele svoje iskustva", istaknula je Marović.

Profesor političkih znanosti na sveučilištu u Beču Vedran Đikić još jedan je od sudionika Akademskog dijaloga i suorganizator događaja u Mostaru, koji je vrlo otvoreno, u prvom interaktivnom dijelu seminara, govorio o trenutnoj politčkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. 

"Ako u političkoj sferi pratimo narativ koji nam se predstavlja kao dominantan, a to je nacionalistički, nemamo prostora da vidimo mogućnost jednog drugog razmišljanja. Duboko vjerujem da suštinski problemi u Bosni i Hercegovini su potpuno drugačije prirode od onih koji se predstavljaju, mi moramo krenuti u rekonstrukciju ovog dominantnog diskursa", istaknuo je Đikć. 

Sudionici Akademskog dijaloga na seminaru u Mostaru bili su zastupnica u Federalnom parlamentu BiH i najmlađa članica Predsjedništva SDP BiH, Lana Prlić, predstavnik Foruma Mladih SDSM (Sjeverna Makedonija) Nase Naseva, potpredsjenica Građanskog pokreta 'Ura' iz Crne Gore, Jovana Marović, generalna tajnica Mladih Europskih Socijalista (YES) Anu Pirtskhalava i sudionici iz drugih zemalja regije koji su u Mostaru razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u regiji, problemima i stereotipima sa kojim se susreću u javnom prostoru i podijelili praktična iskustva koje mogu da donesu promjene

Akademski dijalog u organizaciji Fondacija 'Friedrich Ebert' Dijalog za jugoistočnu Europu (FES SOE), u suradnji sa Institutom za demokratski angažman u jugoistočnoj Europi (IDESE) nastavljen je panel diskusijiom na kojoj su sudjelovali: Lana Prlić, Amna Popovac aktivistkinja i Saša Vasić uime organizatora. 

Istraživanja FES Regionalne studije o mladima jeste da je mladima u regiji potreban prostor i dijalog za izgradnju povjerenja prema političkom angažmanu i političkom djelovanju, kako bi se ostvarilo veće učešće mladih u procesima donošenja odluka. Nakon ovog događaja Fondacija će objaviti zaključke i smjernice koje mogu pomoći u postizanju jedne nove politike na prostoru Jugoistočne Europe.