FOTO  DJECA PJESNICI Tuzlanka pobijedila na mostarskom festivalu

Šantićev festival djece pjesnika 2022
Hercegovina.info

Završen je '9. Šantićev festival djece pjesnika' u okviru manifestacije 'Svibanj u bašti Ćorovića kuće', a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) 'Prosvjeta' Mostar. Ova hvale vrijedna manifestacija ponovno je okupila veliki broj mladih pjesnika iz regije.

Prvo mjesto pripalo je Gabrieli Spahić iz Tuzle za pjesmu 'Mostaru, grade moj'. Drugo mjesto pripalo je Nini Vuković iz Risana, dok je treća bila Mostarka Ema Vejzović. Prvo mjesto u kategoriji pjesnika koji pohađaju od 1. do 4. razreda pripalo je Srni Jović iz Niša.

Inače tijekom završnog tjedna manifestacije održano je predstavljanje zbirke poezije Azemine Mehremić, potom predstavljanje knjige poezije Jelene Milić pod nazivom 'Moj vetar banatski', sjećanje na sudionicu festivala Andreu Šofranec.

Šofranec je bila sudionica 'Šantićevog festivala djece pjesnika', te je prošle godine nekoliko dana nakon povratka kući u Podgoricu doživjela prometnu nesreću, gdje ju je automobil udario na pješačkom prijelazu. Nakon višednevnog stanja u komi, tijelo nije izdržalo i preminula je, te je SPKD 'Prosvjeta' ove godine održala večer sjećanja na ovu djevojčicu koja je prerano napustila ovaj svijet - u svojoj 11. godini života.

Posljednja aktivnost manifestacije je bilo finale festivala djece pjesnika koji su stiglo iz cijele regije. To je bio samo jedan mali dio njih koji su odabrani kao finalisti od tisuća i tisuća pristiglih radova.

Zaista je bio ogroman broj prijava i ujedno jako težak zadatak za žiri. Ipak, u finale je ušlo čak 27 mladih pjesnika, istaknuo je tajnik SPKD 'Prosvjeta' iz Mostara Goran Kosanić. Uoči finalne večeri, mladi pjesnici su posjetili grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, kao i grob bivšeg predsjednika 'Prosvjete' Ratka Pejanovića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.