FOTO  DJECA PJESNICI O ŠANTIĆU Prvonagrađena je iz Mostara, a grand prix otišao u Beograd

Šantićev festival djece pjesnika 2023 finale
Hercegovina.info

U jako lijepom ambijentu instituta 'Yunus Emre' u Mostaru, nadomak Starog mosta održana je finalna večer jubilarnog 10. izdanja 'Šantićevog festivala djece pjesnika' u organizaciji SPKD 'Prosvjeta' Mostar.

Posjetitelji su do posljednjeg mjesta ispunili baštu navedenog instituta, te su uživali u stihovima mladih pjesnika koji su pristigli u Mostar od Slovenije do Sjeverne Makedonije. Mogli su se čuti stihovi na slovenskom, makedonskom, mađarskom i drugim jezicima regije.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Osnovne škole 'Bijelo Polje' iz Potoka kod Mostara, te trio 'Zerdelija' koji su svojim izvedbama oduševili sve prisutne.

Ove godine ustanovljena je i nagrada 'Andrea Šofranac' u znak sjećanja na djevojčicu koja je nastupala na 'Šantićevom festivalu djece pjesnika' u Mostaru, a koja je poginula od posljedica prometne nesreće u Crnoj Gori. Nagrada je ustanovljena u dogovoru s fondacijom koja nosi njeno ime, a koja djeluje u Crnoj Gori.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, 1. mjesto osvojio je Adi Kolar, 2. mjesto zauzela je Martina Vujisić, a 3. mjesto osvojio je Jovan Lukić.

U kategoriji osnovnih škola od petog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Samra Karadža (Mostar), 2. mjesto je osvojila Dunja Dašić (Beograd) i 3. mjesto Gabrijela Spahić (Tuzla). Treba napomenuti da je ovo prvi put da je u 10 godina postojanja festivala, prvo mjesto u kategoriji od petog do devetog razreda osvojio netko iz Mostara.

Također dodijeljene su u posebne nagrade, a grand prix festivala je dobila Elena Majstorović iz Beograda. Na samom finalu pojavile su se brojne ličnosti iz političkog života grada i Federacije BiH, a kratko obraćanje imao je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Tijekom subote, sudionici festivala posjetili su i grob Alekse Šantića, te Svetozara Ćorovića, a prigodan program održan je i u parku 'Aleksa Šantić'. Član kluba skakača u vodu 'Mostari' za sudionike Šantićevog festivala djece pjesnika' izveo je skok sa Starog mosta.

Uoči finala koje je održano u bašti instituta 'Yunus Emre', u organizaciji Muzeja Hercegovine u spomen kući Svetozara Ćorovića otvorena je izložba dokumentarne građe o Svetozaru Ćoroviću.