zahtjevi SE PREDAJU u generalnom konzulatu RH - Biometrijske putovnice

konzulat RH Mostar

- Nove putovnice uvode se zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih isprava i sadrže posebnu zaštitu koja sprječava mogućnost zlouporabe od neovlaštenih izmjena do krađe identiteta. Uvođenje biometrijske putovnice će olakšati mogućnost ulaska hrvatskih državljana i u one zemlje u kojima je trenutačno potrebna viza - pojasnila je Evica Milanović iz Generalnog konzulata RH u Mostaru.

Doznajemo kako hrvatski državljani iz Livna i Tomislav Grada još uvijek neće moći podnijeti zahtjeve za novu putovnicu u svojim gradovima. - Oni trenutačno mogu podnijeti zahtjev za izdavanje starih, običnih putovnica, koje će vrijediti do isteka roka važenja.

Ukoliko žele predati zahtjev za biometrijsku putnu ispravu onda će to, do ispunjenja određenih tehničkih mogućnosti, morati uraditi u Mostaru. Činimo sve da im se to što prije omogući i u njihovim gradovima - kazala je Milanović.

Cijena novih putovnica ostaje ista kao i za obične - do 21 godine starosti 81 KM, a izdaje se s rokom važenja od pet godina, dok za osobe starije od 21 godine iznosi 108 KM s razdobljem važenja od deset godina. Potrebni dokumenti za vađenje biometrijske putovnice ostaju isti.

Dakle, rodni list, domovnica, dvije fotografije, za koje se mora naglasiti da su za ovu vrstu putovnice, te stara putovnica ako se ne vadi prvi put. Važno je naglasiti kako sve dosadašnje putovnice vrijede do isteka roka valjanosti.

slobodna dalmacija

piše : Željko