GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE Objavljen poziv za registraciju birača iz BiH

konzulat RH Mostar, registracija, birači, drugi krug, Hrvatska, skijanje, glasači

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH poslao je poziv za registraciju birača iz BiH za izbore u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske je donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori na konzularnom području Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru  održat će se u utorak 16. travnja i srijedu 17. travnja 2024. godine, na biračkim mjestima na adresi Matice Hrvatske b.b., Mostar (zgrade Ekonomskog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru). 

Pozivaju se državljani Republike Hrvatske na prethodnu/aktivnu registraciju, jer rok za registraciju istječe u subotu, 6. travnja 2024.

Birači mogu podnijeti slijedeće zahtjeve za registraciju:

  1. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, ako žele glasovati u inozemstvu mogu podnijeti „Zahtjev za prethodnu registraciju“ u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.
  2. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi mogli glasovati, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev:
  • - 1. birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici. Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti „Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije“.
  • - 2. birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti „Zahtjev za aktivnu registraciju“ kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.
  •  

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na stranici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

 

Zahtjeve za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeve za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. 

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeva za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u GKRH u Mostaru, odnosno u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, a dostupni su i na stranici https://mpu.gov.hr/, na kojoj je više informacija o registraciji birača.

Podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev te ga dostaviti osobno, telefaksom ili putem e-pošte.