FOTO  11. mostarska psihijatrijska subota

Placebo i nocebo, psihijatrija, KBC Mostar, doc. dr. sc. Miro Klarić, fra Iko Skoko, prof. dr. sc. Miro Jakovljević, prof. dr. sc. Dragan Babić

Posljednjih desetljeća oko učinaka placeba i noceba javlja se sve više dvojbi i kontraverzi pri čemu se otvara čitav niz pitanja: što je "kemijski učinak" lijekova koji se propisuju, što čini psihogena komponenta u glavi korisnika lijeka, a što nešto treće ili četvrto je nerijetko zbunjujuće, mistificirajuće ili u svakom slučaju izazovno i nedovoljno jasno, priopćeno je iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Današnja znanost nije dovoljno proučila organski dio mozga i ljudsku dušu, a neke stvari se ne mogu u cijelosti objasniti znanstveno utemeljenim činjenicama. Sama tema Simpozija ukazuje na važno mjesto religije, odnosno molitve u čovjekovom zdravlju.

- Kada govorimo o molitvi važno je vlastitu psihu dovesti u stanje ravnoteže, biti 'u miru' sa samim sobom i s Bogom. Važno je moleći odagnati negativnu energiju i negativne misli. Pozitivne misli, ravnoteža djeluju tako da srce normalno kuca, krvni tlak je niži dok kod negativnih emocija srce ubrzano radi, nepravilno dišemo, krvni tlak je viši - pojašnjava prof. dr. sc. Dragan Babić, predsjednik Organizacijskoga odbora Simpozija.

O temi "Klinička praksa i etičke implikacije nocebo efekata" govorio je doc. dr. sc. Miro Klarić.

Nocebo efekt se prepoznaje po odustajanju pacijenata, nuspojavama i slabom terapijskom odgovoru.

Doktor Klraić je istaknuo važnost pravilnog pristupa pacijentu uzimajući u obzir sve komponente koje djeluju u njegovom liječenju, počevši od samoga razgovora, dijagnosticiranja bolesti, djelovanja lijekova, njegovih nuspojava i slično.

- U suvremenoj medicini postao je trend, odnosno obveza, i zakonska i etička, da mi o svemu moramo informirati pacijenta, jer uvijek postoje alternative, te je potrebno iznaći najbolje načine da te informacije pacijent prihvati te da sam donese-prihvati odluku o liječenju -istaknuo je doc. dr. sc. Klarić.

- Mnogo faktora utječe na zdravlje čovjeka, važno je da je osoba svjesna sebe, odgovorna i misli na druge - kazao je fra dr. Iko Skoko, dodajući kako upravo zdravi ljudski odnosi utječu i na zdravlje ljudi.

- Što bolji odnosi rezultirat će kvalitetnijim životom kao i boljim fizičkim i psihičkim zdravljem - zaključio je fra dr. Iko Skoko.

Svoja dugogodišnja iskustva sudionicima simpozija prenio je i prof. dr. sc. Miro Jakovljević, jedan od idejnih tvoraca ovog Simpozija. Izlagao je o temi "Placebo u suvremenoj medicini: kontraverze, mitovi i činjenice" čime je i započeo rad ovogodišnje 11. mostarske psihijatrijske subote.

Organizatori ovogodišnjeg simpozija bili su Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Katedra za psihijatriju, u suradnji s Udrugom psihijatara u Bosni i Hercegovini te Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije.

Fena