Župa Međugorje – oaza mira

Ona je župu izabrala i zamislila kao posebno mjesto, oazu u kojoj će oni koji dođu moći naći pravi mir s Bogom i ljudima. To jasno proizlazi iz sljedeće poruke:

„Draga djeco! Bog mi dopusti da s njim ostvarim ovu oazu mira. Želim vas pozvati da je čuvate, i da oaza bude uvijek čista. Ima onih koji svojom nemarnošću uništavaju mir i molitvu. Ja vas pozivam da svjedočite i svojim životom pomažete da se očuva mir" (26. lipnja 1986.). A kako se nitko ne bi uljuljao u lažnoj sigurnosti, već doskora Gospa podsjeća kako „pokraj oaze postoji pustinja, gdje sotona vreba i želi iskušati svakog od vas" (7. kolovoza 1986.). Koliko brižne majčinske ljubavi prema župi, ali i ozbiljnog upozorenja u tim dvjema porukama! Obje slike, i oaza i pustinja, imaju biblijsku pozadinu i snažnu poruku.

Oaza, s obiljem vode i hladom stabala usred suhe pustinje žuđeno je mjesto odmora i rashlade za sve karavane koje prolaze pustinjom. Zar je onda čudo što je jedna takva oaza na putu naroda Izraela kroz pustinju do u pojedinosti ostala urezana u sjećanje: „Išli su tri dana pustinjom Etamom, a onda se utabore u Mari. Zatim odu iz Mare i stignu u Elim. U Elimu je bilo dvanaest izvor-voda i sedamdeset palmâ" (Br 33,8sl). Pustinja je u Bibliji mjesto kušnje. Narod je prije svog ulaska u obećanu zemlju četrdeset godina prolazio različite kušnje. Evanđelisti nisu zaboravili zabilježiti Isusovu kušnju u pustinji na početku njegova djelovanja da bi čitateljima ponudili i primjer kako se kušnja pobjeđuje.

Svaki župljanin mora trajno živjeti s tom sviješću da se nalazi pred izborom - oaza ili pustinja. Svatko odlučuje sam hoće li ostati vjeran Gospi ili će se klanjati zlatnom teletu. Hodočasnici u župljanima i njihovim obiteljima doživljavaju ili iskustvo oaze ili iskustvo pustinje. To potvrđuje vrlo ozbiljno Gospino upozorenje: Došla sam k vama da vam pomognem i zato vas zovem da mijenjate život, jer ste pošli jadnim putem, putem propasti.

Kad sam vam govorila, obratite se, molite, postite, mirite se, vi ste ove poruke uzeli površno. Bili ste počeli po njima živjeti, pa ste ih ostavili, jer vam je bilo teško. U nastavku te poruke vidi se da Gospa ne misli samo na stanovit zamor i mlakost u duhovnom životu, nego na nešto mnogo opasnije. Zamamnost novca i sve veće zarade za mnoge je kušnja kojoj ne znaju odoljeti. Stvorili su i stvaraju svoje zlatno tele te time oazu pretvaraju u pustinju. To je zorno iz nastavka poruke: I vi ste tako radi svoga jadnog probitka odstupili od Boga i od mene. Ja sam željela od vas stvoriti oazu mira, ljubavi i dobrote... Zato, evo što vam kažem: sotona se poigrava s vama i s vašim dušama (25. ožujka 1992.).

fra Ivan Dugandžić/medjugorje-info.com