Završen 19.međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Međugorje, proročanstvo, Međugorje, seminar, svećenici
...završio je sv. misom zahvalnicom u subotu 12. srpnja, koju je predvodio voditelj seminara, fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima. Sudionici su došli iz: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora, Argentine, Španjolske i Poljske.

Tema ovoga međunarodnog seminara bila je: „Evo ti Majke!" „U Gospinoj školi". Po svjedočanstvima svećenika sudionika, razabiru se izuzetno dobri plodovi i odluka za dolazak za idući susret, dvadeseti po redu, u Međugorju.

Fra Davor Dominović, tajnik provincije Bosne Srebrene, sudjelovao je drugi put na seminaru. Prvi puta je bio nakon ređenja 2010. Istaknuo je, da je sudjelovanje na seminaru za njega jedno lijepo iskustvo zajedništva sa svećenicima iz cijeloga svijeta,kao i raznolikost obreda, te duhovno obogaćenje, osvježenje u svećeničkom životu.

Govoreći o ovogodišnjem geslu seminara fra Davor je istaknuo: „Fra Ljubo je u jednom predavanju napravio usporedbu Marije i svećenika. Marija je prisutna u Bibliji, osobito u Novom zavjetu, naravno na izričit način. Ali i kroz Stari zavjet i Proroke naviješta se Marijin lik. Fra Ljubo je naglasio da je Marija uvijek prisutna uz Isusa, no Marija nikada sebe ne stavlja u prvi plan. I Ispravna marijanska pobožnost je takva, da se Mariju nikada ne stavljati ispred Isusa. Marija je uvijek sredstvo, a nikada cilj. Kao što je nekoć Isus po njezinim riječima i preko njezinog tijela došao na ovaj svijet, tako i danas Marija prenosi Isusovu poruku. Tako je i svećenik sličan Mariji. Preko svojih usta, ruku donosi Isusa ovom svijetu, ili bi, barem, trebao donositi po svojoj službi. I nikad sebe stavljati u prvi plan. Kao što je Marija u svoje vrijeme to rekla za sebe, da je ponizna službenica Gospodnja, tako i svećenik treba biti ponizni službenik Gospodnji. Ovakvi seminari su trenutci, kad se mi svećenici malo povučemo, da se posvetimo sami sebi".

medjugorje-info.com