Za 29. obljetnicu ukazanja u Međugorju rezervirano skoro 15 tisuća kreveta

Međugorje
Ove godine obilježava se 29 godina od Gospina ukazanja, a u Međugorju se već odavno počela osjećati blizina nadolazeće proslave obljetnice. 

Sa svih strana svijeta, zrakom, morem i kopnom, pristižu hodočasnici. Njihovom pristizanju ponajviše se raduju turistički djelatnici koji svake godine u ovo vrijeme zadovoljno trljaju ruke, jer je popunjenost u njihovim hotelima maksimalna.

Kako Dnevni list doznaje u hotelu "Martin", tijekom cijele godine, ne računajući početak kolovoza kada se održava Festival mladih, upravo je ovo razdoblje kada ima najviše hodočasnika u ovom hotelu. Trenutačno ovdje borave Poljaci, no očekuju i mnoge druge hodočasnike iz drugih dijelova svijeta. I u jednom od mnogobrojnih pansiona su također kazali da na vrijeme samog obilježavanja ukazanja nema kreveta u ponudi, pa su već odavno popunjeni.

"Popunjenost je stopostotna, a uglavnom je riječ o Talijanima koji će ostati do same obljetnice. Nakon njih dolazi druga grupa, tako da ćemo cijelo vrijeme biti prebukirani", otkrili su nam iz pansiona "Pervan".

Inače, u Međugorju je najmanja gužva u siječnju i veljači, no od sredine ožujka pa sve do polovice studenog teško se može naći slobodan krevet. Ipak, najveći val hodočasnika očekuje se neposredno prije same obljetnice, dakle od srijede, tako da će se tada selo početi intenzivnije puniti. Kada je riječ o samom broju hodočasnika ova godina mogla bi biti rekordna, barem po najavama agencija koje su praktično već rezervirale sve smještajne kapacitete.

Kako je kazao Željko Vasilj, voditelj Turističke zajednice Međugorje, rezervirano je skoro 15 tisuća kreveta.

"Više od 80 posto svih gostiju čine stranci, a u tome prije svega prednjače Talijani koji čine preko 40 posto svih gostiju. Oni su i dalje u jednoj ekspanziji, tako da će i ove godine oni biti znatno najbrojniji gosti. Iza njih su po brojnosti sve ostale europske zemlje od Austrije, Njemačke, Francuske, Irske, potom hodočasnici iz Amerike, Australije, Koreje, Libanona. Uglavnom, za očekivati je da će doći hodočasnici iz preko 40 zemalja svijeta na samu godišnjicu", kaže Vasilj za Dnevni list.

Vjerski turizam ovdje ne poznaje krizu, koja sve ovo vrijeme nije utjecala na dolazak hodočasnika u Međugorje. Prema Vasiljevim riječima od početka ove godine zabilježen je veći broj hodočasnika nego lani, međutim, kriza se osjeća u izvanpansionskoj potrošnji hodočasnika.

"Riječ je o vrlo skromnim ljudima s vrlo skromnom izvanpansionskom potrošnjom, tako da to osjećaju najviše ljudi koji se bave vrstom usluga kao što je prodaja suvenira te uslugu u restoranima, gdje je zabilježen pad prometa i do 30 posto. Ipak, ovdje ne dolaze bogati ljudi, već je riječ o srednjem nižem staležu, koji dolazi u potrazi za duhovnim mirom, a ne zbog kupovine", rekao je Vasilj.

dnevni list