Više od 20 tisuća hodočasnika bilo je prisutno ukazanju Gospe međugorskoj vidjelici Mirjani

Samo oni koji su u ranim jutarnjim satima krenuli na to mjesto, mogli su na kamenitom terenu u podnožju Brda ukazanja zauzeti najbolje mjesto kako bi vidjeli Mirjanu i čuli njenu molitvu.

Uz tihu molitvu i zvuke gitare, dočekali su njezin dolazak oko 9 sati. Uz povike i fotografiranje, mnogi su je pokušavali dodirnuti dok su joj članovi Udruge Kraljica mira pomagali da se probije kroz masu. U trenutku kada je utihnula pjesma i glazba gitara, znalo se da je vidjelica stigla pod Plavi križ i Gospin kip okićen mnoštvom krunica.

Ukazanje je trajalo sedam minuta, Mirjana je molila s krunicom na ruci i u jednom trenutku niz lice joj je potekla suza. Gospa je i jučer svojoj djeci dala poruku koja glasi: "Draga djeco, Bog Otac me šalje da vam pokažem put spasenja, jer On vas, djeco moja, želi spasiti, a ne osuditi. Zato vas ja kao majka okupljam oko sebe, jer vam želim svojom majčinskom ljubavlju pomoći da se oslobodite prljavštine prošlosti i počnete živjeti iznova i drukčije. Pozivam vas da uskrsnete u mome Sinu. Uz ispovijed grijeha, odrecite se svega onoga što vas je udaljavalo od moga sina i činilo vaš život praznim i neuspješnim. Recite srcem ‘da' Ocu i pođite na put spasenja na koji vas zove po Duhu Svetom. Hvala vam. Posebno molim za pastire da im Bog pomogne biti uz vas punim srcem".

Mirjana ima i ukazanje svakog drugog u mjesecu, kada s Gospom moli za one koji još nisu upoznali ljubav Božju, odnosno za nevjernike jer Gospa vjeruje da "još" ima nade da nešto učinimo za njih. Ukazanja koja ima svakog drugoga u mjesecu sada su kod Plavog križa u mjestu Bijakovići. Nakon ukazanja vidjelica se zaputila kroz masu hodočasnika do svoje kuće, zaustavljajući se i razgovarajući s hodočasnicima, posebno s osobama u invalidskim kolicima i majkama s djecom.

Neprekinuta kolona vjernika krenula je nakon ukazanja prema središtu Međugorja, kada pred crkvom nema niti jednog taksista, onda znate da se nešto veliko događa u svetištu, rekao je jedan od djelatnika restorana u blizini crkve.

Probijanje kroz masu

Oko tri kilometra duga cesta koja vodi od svetišta do Brda ukazanja doslovce je bila zakrčena, uporni, a ujedno nemoćni taksisti pokušavali su se probijati kroz masu hodočasnika, ali neuspješno, na desetke buseva i malih vozila iz kojih su se prodavali suveniri zakrčili su prometnicu u blizini Plavog križa. Taksisti koji godinama upozoravaju na te teškoće i ovaj put su bili u pravu, za nekih 5 do 10 minuta kad bi se bolje organizirali posjeti ukazanjima, jučer je nekima trebalo i po pola sata za samo jednu turu.

Zato je i parking ispred crkve bio prazan, većina je zaglavila u masi hodočasnika. Budući da se ove godine obilježava trideseta godišnjica ukazanja u Međugorju, tisuće hodočasnika su već najavile svoj dolazak. Budući da se radi o jubilarnoj godišnjici, tih dana Međugorje će postati regionalno, ali i svjetsko središte u koji će se sliti vjernici iz svih dijelova svijeta, od daleke Australije, Amerike, pa do susjednih zemalja.

Zoran Grizelj / Večernji List