Više desetaka tisuća hodočasnika na Mladifestu u Međugorju

...hodočasnika iz cijeloga svijeta koji će u ovome svetištu provesti sljedećih pet dana u molitvi i pobožnostima.

Po navodima organizatora oko 50.000 mladih koje prati 400 svećenika iz 59 zemalja svijeta nazočno je u Međugorju na 24. međunarodnom susretu mladih gdje se vjernici okupljaju zbog fenomena Gospinih ukazanja. Oni sudjeluju u molitvama, iznošenju svjedočanstava, procesijama, pjesmi, klanjanju, molitvi krunica, svetih misa, koncertima i druženju.

Na početku Mladifesta prije mise svoje pozdrave iznijeli su predstavnici 60 zemalja svijeta na svojim jezicima među kojima su i mladi iz Hrvatske, BiH, Argentine koji su iskazali sreću zbog pape Franje, zatim Austrije, Belgije, Brazila, Kanade, Centralne Afrike, Kine, Češke, Njemačke, Italije, Japana, Poljske, Rusije, Južne Koreje, Sjedinjenih Država, Vatikana.

Ovogodišnji Mladifest održava se pod geslom Vjera ljubavlju djelotvorna.Mlade je pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota te je pri tome prenio posljednju Gospinu poruku s posebnim pozivom da se u molitvama otvore Gospi i Isusu.Ishodište fenomena Međugorja su navodna ukazanja Blažene Djevice Marije.

Po tvrdnjama tada šestero djece, Gospa se u mjestu Podbrdu prvi put ukazala i obratila u predvečerje 24. lipnja 1981. No, kako su tada bili šokirani, pobjegli su i sutradan su se ponovno vratili na isto mjesto. Od tada do danas nekolicini od njih Gospa se stalno ukazuje i šalje poruke.

Mjesni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić oštro se protivi vjerodostojnosti Gospinih ukazanja u Međugorju.

Biskupska konferencija bivše Jugoslavije u nekoliko je navrata istraživala ovaj fenomen, a posljednju izjavu o tome biskupi su objavili 10. travnja 1990., kada nisu potvrdili niti odbacili nadnaravnost događanja.

U ožujku 2010. Kongregacija za nauk vjere uspostavila je posebno 17-člano povjerenstvo, kojemu je na čelu rimski kardinal Camillo Ruini, koje istražuje fenomen Međugorja.

Od pojave fenomena, Međugorje je po podacima Crkve pohodilo blizu 50 milijuna hodočasnika.

Dnevno.ba