Vatikan: Poznato 17 članova povjerenstva za Međugorje

Protekloga vikenda u Vatikanu je održana inauguracijska sjednica 17-članog Međunarodnog istražnog povjerenstva za međugorski fenomen u kojemu su dvojica kardinala Hrvata Josip Bozanić i Vinko Puljić, a predsjeda talijanski kardinal Camillo Ruini, doznaje se u nedjelju iz visokih crkvenih krugova.

Među 17 članova povjerenstva koje je prvo zasjedanje održalo u petak i subotu u Državnome tajništvu Svete stolice je petero kardinala, dvojica prefekata Kogregacija u rimskoj kuriji, pet vještaka u oblasti kanonskog prava, teologije, mariologije i psihijatrije, te četvero eksperata, otkrio je crkveni dužnosnik.

U istraživanju fenomena navodnih Gospinih ukazanja u hercegovačkom mjestu Međugorju sudjelovat će i slovački kardinal Jozef Tomko, prefekt Kongregacije za širenje vjere te nadbiskup Angelo Amato, koji je na čelu Kongregacije za proglašenje svetaca. Član povjerenstva je i španjolski kardinal Julian Herrenz, počasni predsjednik papinskog vijeća za zakonske propise i član organizacije Opus Dei.

Uz kardinale Bozanića i Puljića još troje Hrvata članovi su povjerenstva kao eksperti. To su dr. Franjo Topić, profesor teologije i predsjednik HKD Napretka, pater Mijo Nikić, isusovac i profesor psihologije na Isusovačkom institutu pri Sveučilištu u Zagrebu, te časna sestra Veronica Nela Gašpar, profesorica teologije u Rijeci. I pater Mihaly Szentmartoni, podrijetlom iz Novog Sada član je povjerenstva, a profesor je duhovnosti pri Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Prema crkvenim izvorima na popisu vještaka je franjevac Maria David Jaeger, stručnjak u oblasti kanonskog prava i savjetnik u papinskome vijeću za zakonske propise, Salvatore Perella koji je profesor dogmatske tologije i mariologije na fakultetu Marianum, te teolog mons. Pierangelo Sequeri, profesor temeljne teologije na Teološkom fakultetu u Milanu. Franjevac Zdzislaw Josef Kijas, koji je dekan Teološkog fakulteta Sv. Bonaventure u Rimu član je povjerenstva kao i vještak društvene psihologije mons. Tony Anatrella, psihoanalitičar koji radi kao profesor na Sveučilištu u Parizu te je savjetnik papinskog vijeća za obitelj.

Međunarodno povjerenstvo čije je utemeljenje 17. ožujka najavila Sveta Stolica, radit će pri Kongregaciji za nauk vjere. Nakon istraživanja međugorskog fenomena podnijet će izvještaj Kongregaciji, a njihov rad neće biti otvoren prema javnosti, službeno je objavljeno na vatikanskoj internetskoj stanici.

Tri povjerenstva koja su radila od 1981. do 1991. pod nadzorom mjesne biskupije te na kraju pod okriljem bivše jugoslavenske biskupske konferencije nisu priznala međugorska ukazanja. Izjava biskupa iz Zadra 10. travnja 1991. navodila je da se na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla utvrditi nadnaravnost fenomena. Mjesni mostarski biskup Ratko Perić oštro se protivi tvrdnjama šestero vidioca od kojih pojedini tvrde da im se Gospa još ukazuje i šalje poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospa se prema osobnim navodima, prvi put ukazala šestero djece 25. lipnja 1981. u mjestu Međugorju. Otada je u ovo hercegovačko mjesto hodočastilo više desetina milijuna vjernika iz svih dijelova svijeta.

hina