"Vatikan će priznati Međugorje nakon smrti nas vidjelaca"

Međugorje, Gospa, Međugorje, Gospa
Stoga smo došli u ovo hodočasničko mjesto kako bismo se o tome informirali kod samih vidjelaca i međugorskog župnika.

- Ništa ne znam o tome - kazao nam je telefonom fra Petar Vlašić, župnik u Međugorju, koji se zatekao u Zagrebu. - Za mene u ovom slučaju nije relevantno što mediji kažu i pišu, nego što kažu u Komisiji. A Komisija radi svoj posao. Mene će obavijestiti o onome što trebam znati, a do sada me nisu ni o čemu obavijestili - veli fra Petar.

Od šest međugorskih vidjelaca u Međugorju smo u njezinu domu posjetili Mariju Pavlović Lunetti. Razgovarali u kapelici gdje Marija ima svakodnevne susrete s Gospom i molitve uz nazočnost hodočasnika iz čitavog svijeta. Poput župnika, ni ona ništa ne zna o Papinu pozivu.

‘Medijska izmišljotina’

- Ja mislim da je sve to izmišljotina talijanskih medija - kaže Marija. Jučer sam razgovarala s bečkim kardinalom Schoenbrunom. Taj poziv nismo ni spominjali, ali da ima išta od toga, on bi mi zacijelo spomenuo. No Crkva je tu, Međugorje živi, a sam čin formiranja Komisije je pozitivan čin. Crkva nije cesta niti je zanimaju senzacije. Ona ima svoj stav i ne žuri. Trebala su proći desetljeća do službenog priznanja svetišta u Lourdesu ili Fatimi. Tako je i s Međugorjem. Uvjerena sam da će Vatikan prepoznati vjerodostojnost Gospinih ukazanja, ali tek kad ona prestanu i kada mi vidioci i vidjelice umremo.

Zamjetno je da se ovog ljeta povećao broj hodočasnika, posebice iz Italije. Marija u tome vidi Gospinu milost, ali također kaže da je tome dijelom uzrok ozbiljniji pristup Vatikana međugorskom fenomenu Gospina ukazanja. A Talijane je dodatno privuklo Međugorju obraćeničko iskustvo poznatog novinara i voditelja Paola Brozija, piše slobodna dalmacija.

Taj slavni, utjecajni i bogati voditelj vodio je razvratan život pa je postao i narkoman. Prvo je njegova majka molila u Međugorju za njega, a onda je i on došao ovamo i doživio obraćenje. Okrenuo se vjeri, ljudima, Gospi i humanitarnom radu. Ono što je doživio i proživio opisao je u svojoj knjizi koja je izišla u ožujku i za mjesec dana prodana je u 50 tisuća primjeraka.

Marija je dodala da se Gospa još uvijek svakodnevno ukazuje njoj, Vicki i Ivanu, dok se Jakovu, Mirjani i Ivanki ukazuje jedanput godišnje. Preko Ivanke npr. šalje poruke za nevjernike. Uvijek na taj dan poruku dođe saslušati velik broj (ne)vjernika. Ivanka, pak, poruke prenosi onima koji su daleko od doma, dakle ratnim prognanicima, iseljenicima, migrantima…

U braku s Talijanom

Svjedočila je Marija o brojnim čudesnim ozdravljenjima. Ova mlada, vesela i pobožna žena, koja nas je dočekala kao najbliže, uvjerena je da je Gospa napravila čudo i u slučaju njezina brata koji je ostao bez obaju bubrega. Darovala mu je svoj bubreg kao tek udana žena, a potom rodila četvero djece s mužem Talijanom.

- Bogu i Gospi hvala, svi smo zdravi - kaže Marija. U tom trenu na vrata uleti dvanaestogodišnji dječak s gipsom na ruci. - To je moj Marko - veli Marija. - Pao s trešnje i slomio ruku. Ali zarast će na mladu. Tko još u Međugorju nije pao s trešnje?

PETAR MILOŠ