Uskrs u Međugorju

Uskrs u Međugorju

U ovom vremenu Ured informacija zaprimio je prijave hodočasničkih skupina iz Italije, SAD-a, Engleske, Austrije, Poljske, Njemačke, Irske, Luxemburga, Koreje, Španjolske, Francuske, Mađarske, Kanade, Švicarske, Ukrajine, Belgije Slovenije, Danske, Rumunjske, Argentine, Urugvaja, Libanona, Brazila, te osobito veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na Veliki četvrtak u Međugorju prijepodne nije bilo sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počela je u 17 sati, a u 18 svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici su imali prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Na Veliki petak, od ranih jutarnjih sati, vjernici su se, u većim ili manjim skupinama, uspinjali na Križevac, moleći na različitim jezicima Križni put. U podnožju Križevca, u 11 sati započela je i središnja pobožnost Križnoga puta za župljane i hrvatske hodočasnike, a Križni je put predmolio fra Danko Perutina.

Popodnevna molitva Krunice bila je u 17, a bogoslužje Velikoga petka u 18 sati, i to na Vanjskome oltaru. Bogoslužje je uz brojne inozemne i domaće svećenike predvodio fra Karlo Lovrić. Velika subota, kao što je to u Crkvi običaj od najstarijih vremena, bijaše i u Međugorju dan tihe molitve u crkvi, prostoru oko crkve, Podbrdu i Križevcu. Sa spuštanjem mraka, u 20 sati, započela je molitvena priprava na Vazmeno bdijenje. To sveto noćno bdijenje, s početkom u 21 sat, u suslavlju 62 svećenika i nepregledno mnoštvo vjernika, predvodio je fra Miljenko Šteko na Vanjskome oltaru iza župne crkve. Sv. Mise na sam dan Uskrsa slavljene su na brojnim jezicima, a na hrvatskome u 8, 11 i 18 sati. U Međugorju je bilo svečano i pred Uskrs. Nakon misnog slavlja u 11 sati, na Cvjetnicu, ispred župne crkve otkrivena je, kao i prošle godine, velika uskrsna pisanica, dar Koprivničko-križevačka županije Međugorju. Prigodom otvaranja nazočnima su se obratili župnik fra Petar Vlašić, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Za Cvjetnicu, kako je već postala tradicija, u Međugorje dolaze brojni hodočasnici, molitvene skupine i pokreti iz Austrije.

medjugorje.hr