U subotu 30. obljetnica Gospina ukazanja

Gospa Međugorje, Međugorje, droga, komuna, Međugorje
Prigoda za sakrament pomirenja je tijekom dopodneva, te od 17 sati poslije podne.Večernji molitveno-liturgijski program započinje molitvom krunice u 18 sati, a u 19 sati je misno slavlje koje će predslaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar.

Od 22 sata je cjelonoćno Klanjanje.Na dan obljetnice 25. lipnja misna slavlja na hrvatskom jeziku bit će slavljena u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati. Prigoda za sakrament pomirenja je tijekom cijeloga dana. Središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati koje će predslaviti fra Zvjezdan Linić.

Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje da budu u istinskom duhovnom i molitvenom ozračju.

Evo nekoliko izjava stranih hodočasnika koje su, među tisućama pristiglih, ovih dana susreli naši novinari:

''Ja sam David Toman dolazim, iz Kanzas Citiy-a Missuri, SAD. Ovo je moj drugi posjet Međugorju. Saznao sam za Međugorje od svoje bake koja je ovamo pozvala cijelu svoju obitelj, sve nas. Iz naše obitelji svi su barem jednom bili u Međugorju. Ostajemo deset dana, i to baš kroz ovo vrijeme obljetnice. U Međugorju mi se sviđa sve.

Ovdje sam da bih se molio za sebe i svoju djecu. Svaki dolazak ovdje je uvelike utjecao na moj život tako će i ovaj put. Moj mlađi brat je ovdje sa mnom i uistinu se nadam da će Međugorje ostaviti dojam i na njegov život. Upoznao sam brojne druge hodočasnike, uglavnom iz SAD-a, ali je ovo tek naš drugi dan pa sam uvjeren da ćemo upoznati još ljudi''-kazao je David.

''Moje ime je Leonardo Chici i ovo je moj prvi dolazak u Međugorje. Mama mi je dala knjigu o Međugorju, a i jedan čovjek u jednom pubu mi je govorio o Međugorju i preporučio mi je da obvezatno dođem ovamo. Ovdje sam sa roditeljima i obitelji. Ovo je veoma važan doživljaj jer ovdje možete živjeti u drukčijoj atmosferi i doživjeti tuđa životna iskustva. Upravo sam slušao Vickino svjedočanstvo koje je jako emocionalno.

Govorila nam je o bitnosti mira i ljubavi, važne poruke opraštanja, i o jednostavnim stvarima koje je nekad teško provoditi u stvarnom životu i u našem društvu. Došao sam ovdje promijeniti život. Prošlo je dugo vremena od kad se nisam ispovjedio, ali sada ću to promijeniti. Ovo je mjesto siromašno ali je bogato drugim stvarima, za razliku odakle ja dolazim, gdje smo navikli na sve, ali zaboravljamo razgovarati sa sobom i s Bogom''.

''Mi smo Anthony Lorens i Samantha Lorens. Dolazimo iz Irske, i boravit ćemo tjedan dana u Međugorju. Došli smo ovdje jučer i ostajemo do nedjelje. Saznao sam za ovo mjesto od svojih prijatelja i obitelji prije par godina. Upravo smo se vjenčali prije 15 mjeseci pa sam doveo suprugu da vidi kako je prelijepo ovdje. Sad smo bili kod vidjelice koja nam je prenijela Gospine poruke. Mi smo mladi par koji tek kreće u život, želimo da sve loše nestane''.

''Zovem se Brunela Monaco i dolazim iz Italije. Ovo mi je prvi posjet Međugorju, moji roditelji su ovdje bili prošle godine tako da su me upoznali s ovim prelijepim mjestom. Ostajemo tjedan dana ali ćemo svakako opet doći. Došla sam s ocem. Ovim dolaskom želim ponovno obnoviti svoju vjeru u Boga. Mislim da se sada osjećam puno smirenijom i skrušenom, ponovo pronalazim sreću. Ovdje osjećam zajedništvo, prijateljstvo i ugodu''.

''Ja sam Davis Clak i dolazim iz Wisconsina, Amerika. Za međugorje sam saznao od prijatelja. Ovo je moj prvi dolazak u vaše krajeve. Sviđa mi se sve ovdje, jer naša sveta majka je tu. Ostajem još tri dana ovdje ali ću se vratiti. Idući put ću povesti nekoga. U Međugorju mi se sve uistinu sviđa. Znam da je naša majka ovdje i da nas zove da dođemo i mislim da nitko ovdje ne dolazi slučajno''.

''Moje ime je Ireen Charidn. Dolazim iz Irske. Ovo je moj drugi dolazak u Međugorje. Za ovo mjesto sam saznala od mojih prijateljica. Ostajem tjedan dana i sigurno ću se opet vratiti. Tu sam s prijateljima. Imala sam tumor. Prije pet godina, išla sam na kemoterapije i danas sam zahvalna dragom Bogu što sam živa, i tu sam da mu kažem hvala i da se pomolim za moje prijatelje i rodbinu koji su bolesni''.

''Ja sam Adriano Manzo. Ovo je moj prvi dolazak u Međugorje.Ostajem ovdje tjedan dana i htio bih se vratiti opet. Osjetio sam da me nešto zove u Međugorje i tu sam da bih se molio za druge ljude koje poznajem. Nakon odlaska iz ovog mjesta ne očekujem neke prevelike stvari, možda samo jednostavniji život''.

''Moje ime je Luigina i dolazim iz Argentine, ovo je moj prvi dolazak u Međugorje. Sviđa mi se Gospa međugorska jer je predivna, neprocjenjiva i to baš ovdje u Međugorju. Gospa je ovdje i to je veličanstveno,osjeti se njena nazočnost. Ostajemo sedam dana''.

''Moje ime je Marko Zangrili. Dolazim iz Genove, ovo je moj sedmi dolazak u Međugorje. Davno sam pročitao negdje Gospinu poruku mira i znao sam da je to istina i silno sam htio doći ovdje. 2000. sam prvi put hodočastio ovdje. To mi je promijenilo život. Ovo nam je prvi dan ove godine i ostajemo tjedan dana. UMeđugorju mi se sviđa mnogo stvari, crkva, brdo ukazanja, mjesta za molitve, festival mladih, ljude koji se smiju. Ne sviđa mi se možda što ima previše trgovina.

No, ovdje dolazim iznova jer osjećam Gospinu prisutnost uz sebe. Mislim da kad netko posjeti ovo mjesto, dobije određenu milost. Sjećam se da kad sam prvi put posjetio Međugorje, bio je Festival mladih i bilo je jako puno ljudi sa krunicama koji se mole i to je za mene bilo neobično ali osjetio sam svu ljepotu tog trenutka''.

Izvor: medjugorje.hr