U prekrasnom ozračju Herceg Etno sela Međugorje održana je „Večer klapske pjesme u Brotnju“

...održana tradicionalna, po svemu jedinstvena i nezaboravna „Večer klapske pjesme u Brotnu", koju, pod pokroviteljstvom Općinskog poglavarstva, već treći put organizira općina Čitluk u umjetničkoj suorganizaciji Hrvatske udruge klapa u BiH.

Brojni gledatelji iz čitlučke i susjednih općina cijele su večeri uživali u prekrasnim zvucima klapske pjesme, kojom su članovi 8 hercegovačkih klapa uspješno dočaravali djeliće sačuvane povijesti, domoljublja, svakodnevnice, običaja, radosti te zgoda i nezgoda hrvatskog hercegovačkog puka.

Na početku tog glazbenog sspektakla nazočne izvođače i posjetitelje prigodnim riječima pozdravio je čitlučki načelnik Ivo Jerkić, zahvalio im se na dolasku i poželio da se ta lijepa tradicija nastavi.

Potom su se svojim nastupom i uspješnim izvedbama gledateljima predstavile: muška klapa „Suha" iz Čitluka ženska klapa „Hrvoje" iz Mostara, muška klapa „Dobrkovići" iz Dobrkovića, ženska klapa „Drača" iz Mostara, ženska klapa „Diva" iz Širokog Brijega, muška klapa "Trebižat" iz Trebižata, ženska klapa „Narenta" iz Mosrtara i poznata muška klapa „Hrvoje" iz Mostara.

Budući da je glavni začetnik i pokretač održavanja „Večeri klapske pjesme u Brotnju" poznati i priznati glazbeni stručnjak, Brotnjak don Dragan Filipović, zamolili smo ga da komentira taj tradicionalnih čitlučki glazbeni događaj :

- Prije svega čestitao bih svim klapama za ovaj divni glazbeni ugođaj, ali i organizatorima općini Čitluk, čitlučkom načelniku i svima u Brotnju. Izuzetno mi je drago što se ova lijepa tradicija nastavlja pa vjerujem da će se još širiti i da će potaknuti i druge ljude da vježbaju kako bi ovakvih klapa bilo što više. Ističem da na ovim prostorima ima 18 registriranih klapa. To nije malo s obzorom da su godinama postojale svega dvije. Dokle se god bude čula i širila ova plemenita klapska pjesma, mislim da će ljudi biti sve plemenitiji. Jer, pjevati u klapi znači podrediti se ritmu, interpretaciji i toj četveroglasnoj ili peteroglasnoj harmoniji, znači podrediti se vježbanju, trudu i disciplini. A, naravno, i oni koji slušaju, vjerujem da odgajaju svoje uho i postaju plemenitiji ljudi. Zato ja nastojim da se klapska pjesma širi što sjevernije - rekao nam je maestro don Dragan Filipović.

Kažimo i to da su taj glazbeni događaj besprijekorno dobro odradili voditelji Vlatka Martinović i Dragan Soldo.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info