U međugorskom krajoliku stvarat će se slike sa sakralnom tematikom

... popriličan broj slikara, uglavnom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će biti nadahnuti međugorskim krajolikom i stvarati slike sa sakralnom tematikom, piše Večernji list.

Smješteni su u prekrasnom ozračju, Kući molitve “Domus Pacis” u Bijakovićima gdje je svečano i otvorena ova likovna kolonija. Koloniju je otvorio međugorski župnik fra Marinko Šakota.Djela idu u Fondus

"Svojim djelima usmjeravate naš pogled prema nekim vrijednostima. Puno svojim djelima koja ovdje stvarate, a koja se prodaju na aukcijama, pomažete našim talentiranim mladim studentima i mladim osobama. I danas su neki od njih već postali poznati, a financirani su iz Fonda talenata", kazao fra Marinko, međugorski župnik zahvalivši umjetnicima koji su se ove godine našli na likovnoj koloniji u Međugorju.

Ovo duhovno mjesto omogućit će slikarima da se opuste i stvaraju djela na Brdu ukazanja, Križevcu, u dvorištu crkve sv. Jakova, Majčinu selu, Vrtu sv. Franje..., gdje god dobiju inspiraciju i interesantan motiv za stvaranje svojih djela, kazao je za Večernjak voditelj kolonije i idejni tvorac ovog projekta Mario Vasilj Totin.

Naglasio je kako je ovo dvanaesta po redu međunarodna likovna kolonija koja se održava u duhu Međugorja. Na kraju je istaknuo kako će sva djela nastala na ovogodišnjoj koloniji biti stavljena u Fondus, odnosno Galeriju likovne kolonije Međugorje. U razgovoru s umjetnicima saznali smo kako su mnogi i višegodišnji sudionici ovog međugorskog likovnog okupljanja. Među umjetnicima koji će ovog tjedna stvarati u Međugorju su: Josip Škerlj, Karin Grenc, Tea Morić Šitum, Frane Šitum, Zvonimir Petanović, Ivan Katić , Viktorija Abramović, Jure Jovica, Jagoda Lasić, Anto Mamuša, Ante Ljubičić - Car, Srećko Slišković, Darko Dugandžić,Neven Jakovljević, Franjo Primorac, Velimir Ključe, Goran Milinković i drugi... Već šest godina zaredom na ovoj likovnoj koloniji sudjeluje Karin Grenc iz Splita.

"Kad dođem ovdje prepustim se ovom mjestu. Do sada sam slikala Sv. Franju, raspela, Gospu... Prvi put sam došla na likovnu koloniju u Međugorje, a potom sam postala stalna i hodočasnica", kaže umjetnica iz Splita. Splićanin Frane Šitum prvi put je u Međugorju. "Karin me je preporučila organizatorima kolonije i prvi put slikam na ovom skupu", kaže umjetnik Frane. Iako je kipar, slikanje mu je jednako zanimljivo područje kao i kiparstvo. Dolazio je kao dijete u Međugorje, inspirativno mjesto, mjesto duhovnosti, blisko nekakvom umjetničkom nadahnuću, te je tim ponosniji što može stvarati u ovom mjestu. Franjo Primorac iz Čitluka od samog početka, od utemeljenja je sudionik u ovoj koloniji u kojoj stvara svoja prepoznatljiva umjetnička djela.

"Jedan veliki događaj za Međugorje je ova likovna kolonija koju ovo mjesto i zaslužuje", ističe Primorac. Josip Škerlj iz Dubrovnika također je sudjelovao na svim likovnim kolonijama. "Svaki put iznova na svoj način sam stvarao u Međugorju. Drago mi je da svaki put sretnem neke svoje stare prijatelje koje nisam vidio godinama i nove s kojima se ovdje upoznajem. Mislim da su likovne kolonije zahvalne i zahtjevne u isto vrijeme i bitne za druženje. Sviđa mi se ovdje dolaziti, a ovo mjesto je i čudesno na neki način. Svašta se tu može događati, pa i slike se događaju. Do sada sam najviše slikao Kristov lik", kaže poznati dubrovački umjetnik .

Pomoć djeci

Iz Slavonskog Broda drugi put sudjeluje na ovoj likovnoj koloniji Ivan Katić. Po njegovim riječima svaka likovna kolonija je koristan susret za razmjenu iskustava pogotovu ako je i humanitarnog karaktera, kao ova u Međugorju. To je prava stvar. Ova u Međugorju je takva budući da pomaže djeci. Slikat ću sakralne teme i pejzaže. Do sada sam slikao Brdo ukazanja koje me se jako dojmilo", kaže poznati umjetnik iz Slavonskog Broda. Likovna kolonija u Kući molitve "Domus Pacis" u Bijakovićima u međugorskoj župi, moglo bi se kazati je, bitna komponenta identifikacije Međugorja kao duhovne, prirodne i vjerske sredine.