FOTO  RAJ NA ZEMLJI ZA SKULPTURE Od hercegovačkog kamena do savršenog umjetničkog djela

Likovna kolonija
hercegovina.info

Pod pokroviteljstvom Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće, u toj općini se u petak i subotu održavala likovna kolonija. Pored Danilovgrada u Crnoj Gori, jedinstvena u regiji. Jedinstvena po svojoj strukturi, a to je kiparenje, odnosno stvaranje umjetničkih djela od kamena.

Ono što za običnog čovjeka predstavlja kamen, hladnu i nepokretnu stijenu, ovi umjetnici u njemu vide priliku za stvaranje drugačijih umjetničkih djela, po estetici, ravnoj grčkoj umjetnosti.

Vlasnik kamenoloma, Neđo Nosović, kao pobornik umjetnosti, ustupio je svoj prostor za potrebe ove kolonije.

„Kamen ima svoju dušu i on uopće nije ono što mi mislimo da je kamenje. Njemu samo treba pomoći da on otvori svoju dušu. I na stotinu načina to se može postići. Jedan od načina je i ovo što mi radimo ovdje, to je ova kiparska kolonija i ove vješte ruke bukvalno ulaze u srž kamena i pričaju svoju priču. Priča je nešto što će ostati vječno zapisano u tom kamenu i što će  kamen da vječno pamti. To je jedini način da natjeramo kamen da progovori“, opisuje Nosović svoje zanimanje.

Ovdje su se okupili eminentni umjetnici iz regije, među kojima su i dva doktora umjetnosti, tri magistra i četrnaest akademskih slikara.

„Našli smo se na ovoj koloniji koja je prava rijetkost da se ovako direktno radi u kamenu, da imamo mogućnost da radimo na kamenolomu i da surađujemo s tim ljudima koji rade ovdje i da upoznamo ovaj dio države. S bilećkim kamenom jedino imamo priliku ovdje raditi, a svakako je novi izazov. Svaka nova skulptura je novi izazov. Svi koji su imali susret s kamenom zna kako to izgleda“, kaže za Hercegovina.info Igor Đorđević, kipar iz Beograda.

Doktor umjetnosti, gđa Jelena Božović Đorđević kaže da je hercegovački kamen ponos za cijeli predio i da je ovo za skulpture raj na zemlji.

„U drugim zemljama ovo bogatstvo zna se cijeniti i poštovati, a mi se još učimo toj kulturi", dodaje dr. Jelena Božović Đorđević.

Miodrag Hrnjez Ljumo, predsjednik Zavičajnog kluba „Osvit“ kaže da je ovo okupljanje znak pobjede, usprkos vremenu epidemije i da će kultura i umjetnost pobijediti.

Bilećki kamen se odlikuje izrazito visokom tvrdoćom, pa to ove radove podiže na viši nivo, ali i zbog svog dekorativnog karaktera, on je bio prvi izbor ovim umjetnicima. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.