U Međugorju više od 1000 djelatnika radi na crno

Ovakve pojave u svim drugim mjestima u BiH inspekcija ne tolerira i rijetko gdje se danas može naći ovoliko neprijavljenih djelatnika kao u Međugorju.


Ružna slika u Međugorju

Međutim, inspektore, bar kad je u pitanju jedno od najvećih svjetskih molitvenih svetišta, kao da nije briga za to, budući da su o svemu upućene kako općinska, tako i županijska i federalna inspekcija, koje ne čine ništa, nego, kako doznajemo iz Udruge proizvođača i prodavača suvenira, tek povremeno navrate u Međugorje. Tijekom svog posjeta uglavnom navrate kod uvijek istih poslodavaca koji imaju uredno prijavljene djelatnike.

"Oni koji nisu prijavljeni pozatvaraju svoje suvenirnice s obrazloženjem da su na odmoru ili pak bolovanju, a inspekcija na sve to zatvara oči", kaže Franjo Dugandžić, predsjednik Udruge, koji najveći problem vidi u općinskim vlastima s kojima je teško postignuti bilo kakav dogovor, pa čak i ukoliko se radi o radnom vremenu.

"Ni jedna od suvenirnica ne poštuje općinsku odluku o radnom vremenu i u ljetnim mjesecima rade čak do 2 sata poslije ponoći, što daje jako lošu sliku o Međugorju", kazao je Dugandžić, a predsjednik MZ-a Međugorje Nikica Čilić ukazao je i na činjenicu da inspekcija također ne čini ništa ni kako bi spriječila nelegalnu prodaju vina, rakije, meda, suhih smokava i drugih sličnih artikala koji su vrlo upitne zdravstvene ispravnosti i mnogi su se hodočasnici "otrovali" konzumirajući takve proizvode.
"U Međugorju se tako često mogu vidjeti štandovi pored ceste ili razni stolovi kao i pojedinci koji jednostavno otvore prtljažnik automobila i gdje se god okupi veća skupina hodočasnika prodaju namirnice i stvari za koje apsolutno nemaju nikakvu dozvolu. Takva nelegalna trgovina je poprimila masovni oblik i stvorila jako ružnu sliku o Međugorju", kazao je Čilić.

Utaje se milijuni

Posebna su priča roba artikli na policama suvenirnica. Naime, procjenjuje se da suvenirnica koja je prosječno opskrbljena na svojim policama ima robu vrijednu oko 100 tisuća maraka. Prema Čilićevim riječima, suvenirnica koja je prijavljena mjesečno prijavi ulaz od 1500 marka i na to plati PDV, a na svu ostalu robu PDV se utaji, dok one koje nisu prijavljene ne plate ni taj minimalni iznos. Tu se može vidjeti i zaključiti da se svaki mjesec na suvenirima u Međugorju utaji i nekoliko milijuna maraka PDV-a.

"Kad su trgovine s prehranom u pitanju, tu inspekcija radi dobro svoj posao i ne postoji ni jedan artikl na polici bez porijekla ili uplaćenoga PDV-a ili nekih drugih davanja, što je dokaz da se može ako postoji dovoljno volje, ali kad su suveniri u pitanju, tu se oštećuje državni proračun u milijunskim iznosima, a oni koji su plaćeni to spriječiti i kontrolirati sjede prekriženih ruku bez želje i namjere da rade posao za koji ih plaćaju porezni obveznici", ističe Čilić.
Izgleda da rješenje za ovaj problem još dugo neće biti na pomolu, budući da smo odgovore o njemu pokušali dobiti od općinskih službi nadležnih za inspekcijske poslove, međutim, oni nisu bili raspoloženi za odgovore.
dnevni list