U Međugorju izveden Mozartov „Requiem“

Ovo poznato i iznimno glazbeno djelo izvedeno je u crkvi sv. Jakova, a izravno je valovima Radiopostaje ''Mir'' Međugorje išlo do slušatelja u cijelome svijetu. Requiem je posljednja partitura koju je Mozart počeo skladati 1791. godine.

Mozart je Requiem skladao umirući, nakon što je ostao prikovan za krevet, osjećao je da mu se bliži kraj, zato je i ovo djelo iznimno snažno. „Život je tako lijep, ali nitko ne može izmijeniti trajanje svog života. Sad ću završiti, ovo je moj Rekvijem. On ne smije ostati nedovršen"- riječi su velikog umjetnika. Mozartovo djelo u kojem je u crkvi sv. Jakova sudjelovalo oko stotinu izvođača, bilo svirača ili pjevača, predvodili su solisti opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku: Jasna Komendanović sopran, Irena Parlov mezzosopran, Ladislav Vrgoč tenor i Ivan Šarić bas.

Tu su još bili Akademski zbor Pro musica - Mostar, zborovođa je bio don Dragan Filipović, a Marijana Pavlović korepetitorica, Orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta Osijek, Komorni sastav Simfonijskog orkestar Mostar.

Prije početka izvedbe sve prisutne pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota: „Dragi prijatelji, dragi umjetnici iz Osijeka i Mostara dobro došli u župu cijeloga svijeta.Mi slavimo Boga na razne načine, kroz riječ, šutnju, kroz glazbu, a kroz glazbu možda najviše. Hvala vam svima, neka ovo bude molitva".

Potom je organizator koncerta don Dragan Filipović istaknuo da su dugo članovi zbora Pro musica htjeli otići u Vukovar i pjevati Molitvu za pokojne, Reqiem: „Imadosmo koncert u Dubrovniku 2009., bijaše i prvak opere HNK Osijek Puškarić. Ja mu rekoh našu želju za Vukovar. Nakon nekog vremena on me zovnu i spoji s intendantom gosp. Schneiderom. Lako se dogovorismo ne samo za Vukovar, nego i za Đakovo i za Osijek. I evo suradnje"-kazao je don Dragan. Svime je dirigentskom palicom ravnao Filip Pavišić, koji nije krio zadovoljstvo nakon održanog koncerta.

medjugorje.hr