FOTO  U Međugorju III Poslovni Forum Gospodarske komore FBiH

dr. sc. Nevenko Herceg, Međugorje
...na III. Poslovnom forumu o temi: „Ljudski resursi-faktor ekonomskog razvitka" kojega je u Etno selu Međugorje organizirala Gospodarska komora F BIH.

U pozdravnom govoru, predsjednik Herceg istaknuo je da je Vlada HNŽ svjesna kako je snažno gospodarstvo jedini način da se zadrži naš najveći kapital - ljudi.

„Ovaj forum vidimo kao dobru prigodu da zajednički analiziramo postojeće stanje i mogućnosti, ali i izrazimo očekivanja - koja s pravom imamo - da se u sinergiji javnog i realnog sektora možemo fokusirati na stvaranje stabilnijeg okruženja potrebnog za uspješno razvijanje poslovanja i veći angažman domaćih ljudskih potencijala.", rekao je predsjednik Herceg posebno istaknuvši organizatore - Gospodarsku komoru Federacije BiH, koja kroz forum „Ljudski resursi - faktor ekonomskog razvitka" na stručnoj i praktičnoj razini progovara o našem gospodarstvu danas, ali i o mogućnostima njegova boljeg i bržeg razvitka temeljenog na ljudskim resursima.

„Vlada HNŽ je, od početka mandata, čvrsto opredijeljena za snažniji gospodarski rast kroz privlačenje investiranja, jačanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva i otvaranje radnih mjesta koja jamče ostanak naših ljudi, napose mladih i obrazovanih. Investicijski potencijal, koji je istina još uvijek skroman, usmjeravamo ka stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvitak svih krajeva Županije. Potičemo umrežavanje malog i srednjeg poduzetništva i njihovo povezivanje s centrima znanja. Također, radimo i na povezivanju znanja i politike u funkciji gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti i zaustavljanja odlazaka mladih, a posredno i negativnih demografskih trendova.", rekao je predsjednik Herceg dodavši i to da nema razvitka bez kvalitetnih ljudskih resursa i konkurentne radne snage koja mora izići iz kvalitetnog sustava obrazovanja, usmjerenog na to da mladi ljudi kroz obrazovanje dobiju vještine i znanja koja traži tržište rada, što danas nažalost nije slučaj, te kako je obveza provesti reformu obrazovnog sustava jer u protivnom, mladi će i dalje napuštati ovaj kraj, a to je ono što želimo spriječiti.

„Sve narečene mjere mogu polučiti konkretne učinke samo u iskrenoj sinergiji javnog sektora s realnim sektorom, s gospodarstvom i ljudima koji stvaraju nove vrijednosti. Ovaj poslovni forum vidim kao mjesto na kojemu će se, kroz razgovor, naći modeli kako tu suradnju osnažiti i konkretizirati. Na tom nas putu čeka još puno posla, ali uz mjere koje smo dosad poduzeli i koje planiramo provesti u sinergiji s gospodarstvenicima koju sam spomenuo, uvjeren sam u to kako će se naš gospodarski rast ubrzati." istaknuo je predsjednik Herceg dodavši kako smo svi svjesni da samo jedni s drugima možemo osigurati preduvjete za stabilan, siguran i miran život, nas samih i budućih generacija.

Predsjednik Herceg je, na kraju obraćanja, osobno i u ime Vlade HNŽ, svim sudionicima foruma zaželio puno uspjeha u radu, a gostima ugodan boravak u Međugorju i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.