Svaka nova kiša stvori novu rupu na cestama u Međugorju

I umjesto da se pohvali time da ljudi iz cijeloga svijeta dolaze baš ovdje tražiti spas, ovo mjesto bi se moglo postidjeti činjenice da hodočasnici ostanu zaprepašteni kada vide u kakvom su stanju ceste koje vode do samoga središta. Uske ceste, uništeni prometni znakovi, opasna mjesta bez zaštitne ograde gdje se neka od njih mogu smatrati i "crnim točkama", potom česti zastoji... slike su koje ostaju u očima svakog turista kada prvi put dolazi u Međugorje.
"Krpljenje" rupa

O ovom problemu ukazao nam je i predsjednik Mjesne zajednice Međugorje Nikica Čilić, koji tvrdi da općina godinama nije napravila niti jednu novu cestu, a jedino što se radi jest krpljenje rupa svake godine.
"Najlošija dionica je ona od Tromeđe do crkve na kojoj ima na stotine rupa, jer asfalt nije promijenjen oko 25 godina. Kako se polako bliži zima i kišna je sezona, svaki dan se pojavljuju nove rupe koje se napune vodom, pa vozači ne mogu ocijeniti kojim dijelom prometnice mogu sigurno voziti. Posljedica je to nekvalitetnog krpljenja koje radi Javno poduzeće "Broting", a koje je u vlasništvu općine. I onda, nakon prve kiše, ponovno ista priča, ponovno iste rupe", kaže Čilić. Dodaje da je sramotno da većina radova započne u jeku sezone, odnosno kada je najveća najezda hodočasnika u Međugorje, na samu godišnjicu ukazanja u mjesecu lipnju. Čilić je spomenuo i problem koji je također aktualan punih 20 godina, a to je čvor na Tromeđi. "Na svakim izborima i općinske i županijske vlasti obećavaju riješiti to raskrižje. Općina se obvezala riješiti imovinsko-pravne odnose, dok je županija obećala dati novac. Međutim, dok je županija u dva navrata bila osigurala sredstva za izgradnju kružnog toka, općina nije uspjela ispuniti svoj dio pogodbe, iako je riječ o samo jednoj parceli", ogorčen je Čilić.

Prometni čepovi

No, to nije jedini problem Međugorja. Naime, prema Čilićevim riječima, MZ Međugorje već dugo vremena traži od općine da riješi prometnu regulaciju u ovom mjestu. Unatoč obećanju općine da će raspisati natječaj za idejno rješenje prometa kroz Međugorje, do dana današnjeg od toga nije bilo ništa.
"Postojeće prometnice koje vode kroz Međugorje nisu dovoljne za ovoliki broj vozila pa konstantno nastaju prometni čepovi. Tijekom prošle godine ti čepovi su bili svakodnevni u naseljima Čilići, Šege i Vasilji, gdje su hodočasnici doslovce bili 'zarobljeni' u tim mjestima i po nekoliko sati", kazao je Čilić.
Zbog toga hodočasnici budu i razočarani i nervozni, pa nisu rijetki ni verbalni sukobi s vozačima autobusa i taksistima, jer nikome nije ugodno stajati na temperaturi koja se ovdje ljeti zna popeti i do 40 stupnjeva.
Bilo kako bilo, problemi loših prometnica u Međugorju ostaju do daljnjeg, a vjernicima ne preostaje ništa drugo nego se moliti da njihova putovanja u Međugorje prođu bez problema.

Najgore od Tromeđe do crkve

"Najlošija dionica je ona od Tromeđe do crkve na kojoj ima na stotine rupa, jer asfalt nije promijenjen oko 25 godina. Kako se polako bliži zima i kišna je sezona, svaki dan se pojavljuju nove rupe koje se napune vodom, pa vozači ne mogu ocijeniti kojim dijelom prometnice mogu sigurno voziti. Posljedica je to nekvalitetnog krpljenja koje radi Javno poduzeće "Broting", a koje je u vlasništvu općine. I onda, nakon prve kiše, ponovno ista priča, ponovno iste rupe", kaže Čilić.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list