Sutra u Rimu sjednica Povjerenstva za Međugorje

...sudjelovali i kardinali Vinko Puljić i Josip Bozani. Na Međunarodno istražno povjerenstvo, nakon svjedočenja Mirjane Dragičević i Marije Pavlović, dolaze Ivan Dragičević i Jakov Čolo.

Povjerenstvo za Međugorje je utemeljeno 17. ožujka pri Kongregaciji za nauk vjere, a na čelu joj je kardinal Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Prvi sastanak održala je početkom travnja. Kako je već ranije izvijestio voditelj Ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, poslije objavljivanja osnivanja međunarodnog povjerenstva za Međugorje, ono će svoj rezultat istraživanja iznijeti Kongregaciji za nauk vjere. Rezultati ovoga istraživanja neće u međuvremenu biti dostupni javnosti. Obično će se održavati četiri sjednice godišnje.

Vjerovalo se da će povjerenstvo raditi javno, što je promijenjeno u zadnji trenutak. Sveta Stolica je Međugorje stavila pod svoju nadležnost. Povjerenstvo za istraživanje fenomena Međugorja ima opsežan posao, a rad je započelo na temelju ishodišne točke za koju se vezuje međugorski fenomen. To su ukazanja šestoro vidjelica u lipnju 1981. godine. Nakon rada triju povjerenstava posljednji sud dala je jugoslavenska komisija 1991. godine u Zadru kada je rečeno da se na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla utvrditi nadnaravnost događanja, no ostavljen je prostor za nova istraživanja koji je sada došao na red.

U radu druge sjednice Povjerenstva u Rimu sudjelovali su do sada i biskup Mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj Trebinjsko - mrkanjski dr. Ratko Perić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i bivši međugorski župnik dr. Ivan Sesar. Treba kazati kako će rad stručnjaka i teologa: Franje Topića, Mije Nikića, Nele Gašpar, Mihalyja Szentmartonyja te svećenika vještaka Maria Davida Jagerea, Salvatorea Perrellea, Pierangela Sequerija, Zdzislawa Josefa Kijasa i Tonija Anatrelle, svoje rezultate predstaviti predsjedatelju Komisije kardinalu Camilu Ruiniju te kardinalima Jozefu Tomku, Vinku Puljiću, Josipu Bozaniću, Julianu Herranzu, Angelu Amatu, Achimu Schutzu, Krysztofu Nykielu.

Inače, prema svjedočanstvu vidjelaca Vicka Ivanković-Mijatović, Marija Pavlović-Lunetti i Ivan Dragićević imaju svakodnevna ukazanja, dok Mirjana Dragićević-Soldo, Ivanka Ivanković-Elez i Jakov Čolo ukazanje imaju jedanput godišnje.

Dnevnik.ba