Preko milijun turista posjetilo Međugorje: Ovdje je takav mir!

Preko milijun turista posjetilo Međugorje: Ovdje je takav mir!
Broj Poljaka koji dolaze u Međugorje je u stalnom porastu, a to u Turističkoj zajednici povezuju s dolaskom posebnog papinog izaslanika, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera. Vikend i lijepo vrijeme brojni hodočasnici iskoristili su za posjet ovom malom mjestu, donosi N1.

Nakon turbulentnih godina u kojima se Međugorje najviše spominjalo u kontekstu polemičkih tonova iz Vatikana, smanjenja broja hodočasnika, ova sezona bila je dosta uspješnija za turističke radnike. Oko milijun gostiju posjetilo je ovo hercegovačko mjesto za čiji fenomen se još uvijek očekuje službeni stav Vatikana: priznanje ili negiranje ukazanja.

Na mjesto gdje se prije 37 godina prema navodima šestero djece ukazala Gospa, iz Engleske je prvi put došla Jenny. Ovdje je, kaže pronašla mir.

"Čula sam o ovom mjestu dosta od svoje majke, došla sam kako bih bila blizu Mariji, drugoj majci. Ovdje je takav mir, zaboravim na sve probleme i obveze. Jednostavno je prelijepo", kaže Jenny Shaw, turistkinja iz Engleske.

U ranim jutarnjim satima na glavnom parkingu nalazio se velik broj parkiranih automobila i autobusa. Ovih dana tu najviše borave gosti iz BiH i Hrvatske.

"Međugorje je mjesto gdje čovjek traži Boga, preko blažene Marije djevice, majke naše nebeske, i u većini slučajeva tko otvori srce to će naći", poručuje Branko Andrić iz Tomislavgrada.

"Lakši mi je život kad dođem ovdje, lakši puno", ističe Ivan Puljak iz Sinja.

Ukupno 2300 članova HDZ-a iz Karlovca ovaj vikend boravi u Međugorju. Došli su na, kako kažu duhovnu obnovu.

"To je jedan organizirani posjet, gdje smo išli s ciljem da se duhovno obnovimo i da posjetimo Međugorje. Pošto je to velika skupina ljudi, to je jedan poseban ugođaj, posebna atmosfera, nešto neopisivo, i što je posebno zanimljivo, ništa čovjeku nije teško", kaže Vladimir Halovanić iz Hrvatske.