Pješačili od Slovenije do Međugorja

Nasuprot njima, mnogima je Međugorje tek polazno mjesto prema cilju - vječnom životu, otkrivanju Boga i njegovih planova. Do cilja ili starta, u Međugorje je u petak, 4. ožujka 2011., stigla skupina od osam hodočasnika iz Kamnika, u Sloveniji. Na dugo i pomno planirano hodočašće osmero ih je pošlo iz Kamnika, prvu dionicu prošli su skupa pješice, njih šestero nastavilo je put automobilom, a dvojica - Miha Hribovšek i Vido Kregar - prepješačili su put od 560 kilometara za 14 dana.

Premda su prešli tako dalek put, na njihovim se licima osjetila svježina i vedrina što su mogli zahvaliti Kraljici Mira kojoj su odlučili hodočastiti. Po dolasku u Međugorje pomolili su se pred Gospinim kipom ispred crkve sv. Jakova, a potom su u crkvi zahvalili Bogu i Gospi za pređeni put i dobivene milosti na putu do Međugorja. Dvojici pješaka-hodočasnika ovo je prvi dolazak u Međugorje, no za ovo mjesto i ukazanja Kraljice Mira čuli su od svoje rodbine i prijatelja prije mnogo godina. Posvjedočili su nam kako su se ljudi koje su sretali na putu čudili njihovoj odluci da u Međugorje hodočaste pješice. No ipak su imali razumijevanja za njih, kako oni u prometu, tako i oni koji su im nudili okrjepu: hranu, piće i prenoćište. Svakodnevno su prelazili oko 40 kilometara, po lijepu vremenu ali i po kiši i snijegu.

Nakon dolaska u Međugorje hodočasnici su molili krunicu na Brdu ukazanja, a sutradan su s većom skupinom slovenskih hodočasnika molili Križni put na Križevcu te sudjelovali na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi. S hodočasnicima je cijelo vrijeme putovanja, na početku i sam kao pješak a poslije kao pratnja, bio česti međugorski hodočasnik Boštjan Krajnc. „Hodočastili smo u mnoga hodočasnička mjesta u Sloveniji, išli smo pješice u Rim i Compostelu, no ovo je hodočašće za nas bilo iskustvo kakvo dosad nismo doživjeli", rekli su nam na kraju susreta. Na pitanje hoće li ponovno u Međugorje, odgovorili su kako će to biti uskoro, vjerojatno za 30. obljetnicu ukazanja.

medjugorje-info.com