Papina komisija pozvala vidioce iz Međugorja na novo ispitivanje

Prema navodima neimenovanih izvora, vidioci u lipnju odlaze na poziv povjerenstva čiji su članovi već potajno komunicirali s predstavnicima mjesne Crkve i pojedinim vidiocima kako bi se pripremio dolazak i njihovo svjedočenje. Povjerenstvo je do sada održalo dvije sjednice na kojima su, uz ostale, svjedočili i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, piše Večernji list.

Svjedočenje

Kako bilo, u Vatikanu bi pred povjerenstvom trebali svjedočiti Vicka Ivanković-Mijatović, Ivan Dragićević, Marija Pavlović-Lunetti, Jakov Čolo, Mirjana Dragićević-Soldo i Ivanka Ivanković-Elez, koji tvrde da im se još uvijek, 30 godina poslije, ukazuje Blažena Djevica Marija i šalje prepoznatljive poruke s pozivima za mir, obraćenje, molitvu. Zbog toga je Gospa iz Međugorja prozvana Kraljicom mira. U međuvremenu je povjerenstvo, koje je sastavljeno od tri razine kardinala i biskupa, zatim stručnjaka i vještaka, nastavilo raditi na prikupljanju građe o 30-godišnjem fenomenu koji ne prestaje privlačiti milijune hodočasnika. S druge strane, Međugorje izaziva proturječja ovisno o tome iznosi li svoja stajališta o tome mjesna Mostarsko-duvanjska biskupija ili pak predstavnici franjevačkog reda, ali i brojni hodočasnici pa i crkveni uglednici. Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn poručio je dao su vidljivi plodovi Međugorja te da "Gospa nije izabrala najjednostavnija brda".

Medicinsko testiranje?!

Nije poznato hoće li vidioci iz Međugorja uz iznošenje svojih svjedočanstava biti podvrgnuti i kakvim drugim ispitivanjima kakva su se već provodila. Najprije je francusko-talijansko stručno povjerenstvo od 17 članova nakon testiranja donijelo zaključke početkom 1986., a kasnije je ekipa francuskih stručnjaka istraživala reakcije očiju, srca i mozga. Istraživanjem je odbačena bilo kakva mogućnost vanjske manipulacije u vrijeme Gospinih ukazanja vidiocima.

Što kaže Zadarska izjava koju su donijeli biskupi iz Jugoslavije

Ne očekuje se da Međunarodno povjerenstvo za istraživanje međugorskog fenomena uskoro ponudi odgovore o autentičnosti slučaja. Dosad su se slični fenomeni širom svijeta godinama temeljito istraživali.

U posljednjem službenom stajalištu Crkve, od 10. travnja 1991 godine., navodi se da se na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla utvrditi nadnaravnost međugorskog fenomena. Mjesni mostarski biskup Ratko Perić oštro se protivi tvrdnjama šestero vidjelaca od kojih pojedini tvrde da im se Gospa još ukazuje i šalje poruke. Gospa se, prema navodima, prvi put ukazala djeci 24. lipnja, ali su joj se tek sljedećeg dana usudili pristupiti.