Papin izaslanik: Dozvoljena službena hodočašća u Međugorje

mladifest
Poljski nadbiskup Henryk Hoser koji je u travnju ove godine kao poseban Papin izaslanik boravio u Međugorju, izjavio je za portal Aleteiu kako su odsad moguća službena hodočašća u Međugorje.

Varšavsko-praški nadbiskup, koji je trebao ispitati isključivo pastoralnu skrb koja se u tom hercegovačkom mjestu dijeli desetinama tisuća hodočasnika, ne baveći se pritom autentičnošću ukazanja, izjavio je kako "danas, biskupije i druge institucije mogu organizirati službena hodočašća, to više nije problem". Pritom je istaknuo da je "papa Franjo nedavno zamolio albanskog kardinala da blagoslovi vjernike koji su bili prisutni u Međugorju".

Unatoč tome što stotine tisuća hodočasnika svake godine posjeti Međugorje, do sada biskupije i župe nisu smjele organizirati službena hodočašća. Hodočašća bi stoga najčešće organizirali laici i laičke udruge, dok bi svećenici najčešće išli u svojstvu "pratnje".

"Odredba nekadašnje Jugoslavenske biskupske konferencije koja se prije rata izjasnila protiv toga da biskupi organiziraju hodočašća u Međugorje nije više relevantna", izjavio je nadbiskup Hoser, dodavši kako se "divi radu" lokalnih franjevaca,

"S relativno malo ljudi, njih možda desetak, rade ogroman posao dočeka hodočasnika. Svakog ljeta organiziraju festival za mlade (Mladifest). Ove godine sudjelovalo je 50 tisuća mladih iz cijelog svijeta zajedno sa 700 svećenika".

Ipak, nadbiskup Hoser još je jednom podsjetio kako konačnu odluku o navodnim ukazanjima u Međugorju mora donijeti Sveti Otac Franjo.

Još uvijek nije poznato kada bi Papa mogao objaviti konačnu odluku o Međugorju.

Tino Krvavica | Bitno.net