Općina Čitluk i GAP zajednički će financirati gradnju autobusnog kolodvora u Međugorju

Taj Centar vlastitim sredstvima izgradila je općina Čitluk uz postojeću općinsku zgradu, a više od 100.000 američkih dolara za njegovo opremanje posredstvom GAP-a osigurali su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za koordinaciju međunarodnog razvoja (SIDA) i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske (EKN)s ciljem stvaranja djelotvornije, odgovornije i učinkovitije lokalne uprave. Otkako je Centar pušten u rad, Brotnjaci sve usluge se mogu dobiti na jednom mjestu pa više ne moraju ići od ureda do ureda i gubiti dragocjeno vrijeme.

Suradnja općine Čitluk s GAP-om posebno je došla do izražaja nakon što je  nedavno OV Čitluk usvojilo Program kapitalnih investicija od 2010. do 2014. godine (PKI), koji je toj općini omogućio da svojim projektima aplicira prema međunarodnim financijskim institucijama za dobivanje novčanih sredstava za njihovu realizaciju.

Naime, od čitlučkog načelnika Ive Jerkića doznali smo da se odmah nakon usvajanja PKI ušlo se projekt GAP 2 u sklopu kojeg će općina Čitluk uskoro  krenuti u realizaciju dva nova značajna projekta koje će u jednakim iznosima zajednički sufinancirati općina Čitluk i GAP. Riječ je o projektu izgradnje autobusnog kolodvora u Međugorju i o projektu uređenja okoliša i izgradnje jednog vanjskog igrališta pokraj nove zgrade Srednje škole na Barama. Prema riječima načelnika Jerkića, za izgradnju ta dva značajna projekta općina Čitluk će od GAP-a dobiti čak 125.000 KM.

Ukupna investicijska vrijednost projekta izgradnje vanjskog igrališta i uređenja okoliša za Srednju školu procjenjuje se na  približno 150.000 KM. Ovih su dana otvorene prispjele ponude za izgradnju autobusnog kolodvora u Međugorju čija je ukupna vrijednost oko 120.000 KM.

- Projektna dokumentacija za autobusni kolodvor već je završena, a do kraja ovog tjedna bit će dovršena i za uređenje okoliša i školskog igrališta. Sredstva za te projekte najvjerojatnije će biti operativna krajem lipnja ili početkom srpnja, što znači da će odmah nakon provedenog natječaja i odabira najpovoljnijeg izvođača, početi njihova gradnja. Projekt oko Srednje škole planiramo završiti do početka nove školske godine, a natječajem je predviđen rok od 60 dana za gradnju autobusnog kolodvora u Međugorju – rekao nam je čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Mora se reći da je gradnja autobusnog kolodvora u Međugorju prijeko potrebna jer u to svjetski poznato Gospino svetište svakodnevno dolazi desetine, pa i stotine autobusa na redovnim i izvanrednim linijama. Uz to, autobusi na redovnim linijama koji svraćaju u to mjesto zaustavljaju se na neprikladnom stajalištu, gotovo na samoj glavnoj cesti u blizini međugorske Pošte ugrožavajući tako sigurnost svih sudionika u prometu.

Dodatnu opasnost predstavlja i to što se autobusi, kako bi došli na to stajalište, moraju okretati na obližnjem vrlo frekventnom raskrižju kod mosta na potoku Lukoć. Izgradnjom autobusnog kolodvora osjetno će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu kroz Međugorje.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info