Održana konferencija "Jugoistočna Europa pred vratima EU"

Izazovi za Bosnu i Hercegovinu" koja će se održavati do 26. rujna. Na početku konferencije predstavljena je knjiga pjesama Gradimira Gojera "Lađar sa Aheronta", a govorima dobrodošlice prisutnima su se, uz ostale, obratili Franjo Topić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH, Christian d'Andlau-Hombourg, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i Nevenka Savić, ravnateljica Direkcije za europske integracije.

Tom prilikom je naglašeno kako će ovogodišnja tema konferencije biti razmatrana kroz 3 panela koji će govoriti o ekonomskom, političkom i kulturnom aspektu priključivanja Europskoj uniji.

Topić je u svom govoru istakao kako iz BiH uglavnom dolaze negativne i ružne priče te da je Paneuropska unija jedna od lijepih i pozitivnih priča.

Dodao je kako bi volio da Paneuropska unija BiH i dalje bude jedan simbol i primjer kako se može zajednički raditi u ovoj zemlji.

"Nisam od onih koji prebacuju probleme na druge, ali je već pomalo zamorno da nam međunarodna zajednica ponavlja da se mi sami, odnosno političari, oni koji odlučuju, trebaju dogovoriti. To nije moguće. Nije se moguće na osnovu Daytona dogovoriti. To je ovih 15 godina i pokazalo", kazao je Topić.

Istakao je da je odgovornost prije svega na domaćim dužnosnicima, ali, kako je kazao, također i na međunarodnoj zajednici.

"Međunarodna zajednica je bila ključni projektant ovog projekta koji se zove 'daytonska BiH' i zato ima svu odgovornost.
Mislim da bi bilo dobro da Bosnu i Hercegovinu Europska unija 'uzme' ovakvu kakva jeste, jer, kako do sada stvari stoje, naši se političari naprosto neće, a najčešće ne žele dogovoriti.

Volio bih da nas Europska unija 'uzme' 2014. godine. Kad dođemo u Europsku uniju onda ćemo se morati ponašati po pravilima EU, što je jako važno, jer po mom sudu nije moguć mir u Europi bez mirne BiH", kazao je Topić.

On je preporučio da se na predstojećim izborima ne biraju oni koji su protiv ulaska u EU, a pogotovo oni koji su protiv ulaska u NATO.

"Apeliram da BiH što prije uđe u NATO, jer barem ćemo biti sigurni da neće biti novoga rata, a sve ostalo je onda manje važno. S ovim mislima želim uspješan rad ovoj našoj konferenciji", poručio je Topić.

Nevenka Savić je istakla kako se od 2003. godine, kada je u Solunu potvrđena perspektiva članstva u EU za zemlje jugoistočne Europe te naglašeno kako je proces stabilizacije i pridruživanja okvir za njihov put sve do pristupanja, zemlje naše regije približavaju vratima ove zajednice.

"Izazovi na ovom putu su veliki i iskustva pokazaju kako o tome treba otvoreno razgovarati. Posebno je to bitno u BiH i ovu konferenciju doživljavam kao priliku da svi zajedno, predstavnici domaćih vlasti, institucija EU, diplomatskog kora, akademske zajednice i kulturnih institucija, otvoreno razmjenimo mišljenja o izazovima pred nama", kazala je Savić.

FENA