Mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić krizmao 44 mladića i 34 djevojke iz župe Međugorje

Međugorje, krizma
... fra Marinka Šakote i dekana Broćanskog dekanata fra Daria Dodiga te još nekoliko svećenika, svetu misu u prepunoj župnoj crkvi sv. Jakova predslavio mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić. Povod današnjem pohodu biskupa Perića župi Međugorje bio je sakrament svete potvrde (krizme) kojem su jučer pristupila 44 mladića i 34 djevojke iz Miletine, Vionice, Šurmanaca, Bijakovića i Međugorja, mjesta koja čine župu.

Nakon što su samostalno obnovili krsna obećanja koja su nekad za njih dali njihovi roditelji i kumovi, njima je na današnjoj euharistiji sakrament svete potvrde na svečan način podijelio msgr. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Krizmanike su za taj veliki događaj pripremali međugorski svećenici.

Prije početka svete mise, kroz nepregledno mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od Gospina kipa u crkvenom dvorištu prema svečano urešenom oltaru crkve sv. Jakova, u svečanim se odorama uputila kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup Puljić, međugorski župnik i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu su uputili krizmanik Mladen Šego i međugorski župnik fra Marinko Šakota, a u znak zahvalnosti cvijeće mu je uručila krizmanica Iva Ševo.

Zahvaljujući se krizmanicima i međugorskom župniku na toplim riječima dobrodošlice, biskup je na početku svete mise na krizmanike, kumove i ostale vjernike zazvao zagovor Duha i Svetoga Jakova Starijega kojem je posvećena župa Međugorje i međugorska crkva.

Biskupova propovijed

Govoreći u svojoj propovijedi o djelovanju sv. Apolona, jednog od navjestitelja iz apostolske Crkve i jednog od znamenitijih imena iz apostolskih vremena, biskup Perićje kazao :

- Apolon je vješt tumač, učen i upućen. Stare stvari tumači na nov način. Vjeran sadržaju , a s novim rječničkim izražajem.... Proučavati Bibliju božji je to dar kao i svaki drugi duhovni talent... Krizmaniče i krizmanice, možda i tebe Bog poziva u kakvu crkvenu školu da se pripremaš za naviještanje božje riječi. Možda kao svećenik, redovnik, kao redovnica ..., Hrabri se odazivaju - rekao je biskup Perić te istaknuo kako su se pojedine skupine kršćanskih vjernika u Apolonovo vrijeme razdijelile na Apolonovce, Pavlovce, Petrovce i Kristovce.

Govoreći o toj podjeli i razjedinjenosti vjernika, biskup Perić je rekao kako je to duboko pogodilo Apolona, te dodao:

- Među nama ljudima svađe lako nastanu i ožiljci ostanu. Božji će čovjek nastojati pomirivati, a ne raspirivati. A sve u istini i ljubavi. Istina nas sve mora ujediniti, a laži će nas i nepravde samo posvađati i razdvojiti... Jer božji smo suradnici... Bog je u svemu i iznad svega. On je dao sposobnosti i apostolima da budu poslužitelji, ali samo poslužitelji, a ne gospodari ljudskih duša. I takvim ih poslužiteljima i suradnicima treba smatrati. Zato neka se nitko ne hfasta ljudima - rekao je biskup ističući kako se Apolon ni na nagovor velikoga Pavla, nije vratio u Grčku „da se ne bi uvukao u čiju stranku" te pri kraju svoje propovijedi naglasio:

- Apolon nam je pokazao kako je jedinstvo duha i sveza mira važnija od bilo kakvih osobnih talenata, neukrotivih karizama, govorenja nepoznatim jezicima, padanja po podu, mjesečnih dvostrukih poruka i deseterostrukih talenata. Naša vjera počiva na temeljima Biblije i tradicije koju tumači živo crkveno učiteljstvo, a ne na privatnim priviđenjima, koja su to nevjerodostojnija što se svakodnevno utrostručuju - kazao je mostarski biskup na krizmi u Međugorju.

Kažimo i to da je svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise današnju svečanost u svetištu Kraljice mira uveličao veliki Župni zbor pod ravnanjem časne sestre Irene Azinović.

Na kaju svete mise na udijeljenom sakramentu svete potvrde biskupu Periću na podijeljenom sakramentu svete krizme zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a potom su uslijedile čestitke i zajedničko fotografiranje na događaj kojeg će krizmanici pamtiti cijeli život.
Fotografije s krizme u Međugorju možete vidjeti OVDJE

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info