Mjesto u srcu: Papa se molio Gospi iz Međugorja u tajnosti

Prije nego što je postao papa, Joseph Ratzinger bio je dulje vremena na čelu Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice i bio je posebno blagonaklon prema Međugorju.

Kongregacija je sudjelovala u donošenju odluke o Međugorju.

- Papa je obranio Međugorje kada je kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere na doradu vratio tekst Biskupske konferencije Jugoslavije. Biskupi su tražili da se Međugorje prekriži, no Ratzinger to nije dopustio - otkrio je fra Jozo Zovko, međugorski župnik u prvim danima Gospina ukazanja.
Među kandidatima je Christoph Schönborn, koji je više puta bio u Međugorju

Među kandidatima koji se spominju za novog papu je i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. Od svih kardinala on vjerojatno ima najpozitivniji stav o svetištu u Međugorju, koje je posjetio više puta. Njegovi dolasci i pozitivan stav razljutili su i mostarskog biskupa Ratka Perića, koji ga je javno kritizirao. Benedikt XVI. je tada Međugorje izuzeo iz nadležnosti mostarskog biskupa te je oformio posebno povjerenstvo odgovorno njemu i Kongregaciji za nauk vjere.

- Što se tiče nas u Hercegovini, voljeli bismo da je ostao na čelu Crkve. Kao prefekt Kongregacije za nauk vjere bio je upoznat sa svim događanjima ovdje u Hercegovini te mi već sada upućujemo molitve Bogu da nam dadne novog poglavara kakav je bio Benedikt-XVI. - kazao nam je hercegovački franjevac fra Mario Knezović.
Međugorje je za Benedikta XVI. imalo posebno mjesto u srcu

Da je Papa za Međugorje imao posebno mjesto u srcu, svjedoči Salvatore Mazza, dopisnik talijanskoga katoličkog dnevnika Avvenire. Ispričao je kako se Papa u mjestašcu Lorenzago di Cadore sa šestotinjak stanovnika, smještenom u planinama oko 120 kilometara od Venecije, gdje je nekoliko puta kao i njegov prethodnik provodio dio ljetnog godišnjeg odmora, više puta poklonio i pred kipom Gospe iz Međugorja, gdje je izmolio krunicu. Tijekom uobičajene šetnje, svjedočio je Mazzi, skrenuo je prema kapelici u kojoj je postavljen kip Gospe iz Međugorja.

- Izlazeći iz šume u kojoj je kip, Papa je susreo veliku skupinu ljudi. Zaustavio se, sve ih pozdravio te rekao ‘Nemate o čemu pisati' - kazao je Mazza.

24sata.hr